IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как общинската политика на Елин Пелин успя да стимулира прираста на жителите?

Да се промени моделът на финансиране и да се премине към децентрализация, настоява кметът Ивайло Симеонов

19:08 | 22.02.23 г.

За една община и държава най-голямото щастие е, когато в официалната статистика излязат резултатите за положителна демография. Община Елин Пелин е една от петте в България, които могат да се похвалят с положителен прираст на населението и за това е допринесъл подходът за стимулиране на раждаемостта.

„Общината предлага най-високия стимул за трето дете в България от 5 хиляди лева, планира да подпомага жителите си и със стипендии за университети в определени специалности, стига след това родените в общината да живеят определен брой години в нея“, съобщи в предаването Бизнес старт на Bloomberg TV Bulgaria доц. д-р Ивайло Симеонов, кмет на Елин Пелин.

Той посочи, че всички общини имат различни предпоставки за икономическо развитие и съответно финансови възможности. Според него трябва да се промени моделът на финансиране и се премине към децентрализация, при която всички общини ще имат реална възможност да създават финансови инструменти, за да стимулират и да връщат своите жители, което е „крещящо необходимо“.

Симеонов напомни, че във вторник беше проведено Общо събрание на националното сдружение на общините в България, но отбеляза, че отново не е бил постигнат никакъв напредък по тази цел.

Той заяви, че в годините е участвал в множество комисии, включително и последната към Министерството на регионалното развитие, на която е вменено да разглежда този въпрос, както и на Министерство на финансите, но заради липсата на Народно събрание тези комисии не заседават.

„Чух един отчет за постигнати 65% за финансова децентрализация, което е меко казано лъжа", не спести критиката си кметът на Елин Пелин.

Той е на мнение, че в последните месеци в страната няма политическа криза, а борба за разпределение на ресурсите, които общините произвеждат. Симеонов смята, че безцеремонно се погазват, противно на всякаква логика, възможностите за развитие на страната.

Той потвърди, че най-добрите партньори на Националното сдружение на общините са били служебните кабинети, защото по тяхно време са били постигнати най-големи резултати.

Защо помощта от 5 хил. лева за раждане на трето дете не се отпуска накуп? Какви са изискванията за получаване на помощ при раждане на трето дете и защо българската прокуратура е завела дело за дискриминация срещу общината? Какви ще са параметрите на стипендия на студенти от Елин Пелин и как после те ще се реализират професионално в общината? Превръща ли се НСОРБ в казионна организация?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:08 | 22.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още