IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Богатият свят ще преосмисли имиграцията заради проблема с раждаемостта

Поддържането на стабилно население ще предизвика и по-щедро отношение към семействата

07:46 | 03.06.22 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Богатият свят може да произвежда повече от всичко, от което се нуждае, с все по-голяма лекота, освен хора, пише Стивън Буш за Financial Times. За да остане стабилно населението, средното семейство трябва да има 2,1 деца: две, за да бъдат заместени родителите, и още 0,1 за компенсация на хората, които нямат деца поради безплодие, избор или лош късмет.

Пренаселеността има своите проблеми, но ние имаме много по-добра идея как да намалим раждаемостта, отколкото как да я вдигнем отново. По-големите репродуктивни права, лесният достъп до контрацептиви и по-доброто образование означават, че жените имат по-малко деца: в целия свят коефициентът на раждаемост е намалял драстично. През 1950 г. средностатистическата жена е имала повече от 5 деца; сега тя има по-малко от 2,5.

Част от проблема е, че родителството като цяло и майчинството в частност често не са нещо страхотно. Майчинските грижи преди, по време и след бременността могат да изостават от други части на здравеопазването. Повечето (но не цялата) останала разлика в заплащането между половете всъщност е заради майчинството. И макар че родителите са средно по-щастливи в напреднала възраст от хората без деца, те са средно по-нещастни, докато ги отглеждат, отколкото техните бездетни приятели, които гледат арт хаус филми, ядат в луксозни ресторанти и тънат в блажено неведение относно прасето Пепа (герой от едноименен британски анимационен сериал за деца в предучилищна възраст – бел. прев.).

Предстои да видим дали нарастващата тенденция правителствата да се опитват да увеличат коефициента на раждаемост ще проработи. Във Франция, една от първите страни, приели политики за насърчаване на хората да имат по-големи семейства, коефициентът на раждаемост падна под нивото на заместване през 2010 г. В богатия свят само Израел успява да поддържа раждаемостта над коефициента на заместване, отчасти благодарение на щедрото държавно финансиране за замразяване на яйцеклетки и ин витро оплождане, но може би и поради културните норми, свързани с важността на високата раждаемост за държавата.

На следващо място, някои страни изглежда искат да задълбочат проблема: Обединеното кралство ограничава детските надбавки след две деца, има строги закони за планиране, които превръщат собствеността на дома в далечна мечта за много семейства, и има вторите по големина нетни разходи за отглеждане на деца в ОИСР.

Проблемът с раждаемостта има друго налично решение, ако богатите държави не могат (или, подобно на Обединеното кралство, не желаят) да увеличат собствената си раждаемост: те могат да привлекат хора от други държави. Това не е непременно негативен фактор за страните им на произход, както показва икономическият и социален напредък на Бангладеш, подпомогнат от големите суми пари, изпращани обратно „у дома“ от емигрантите. Но това ще означава промяна в това как богатите държави, свикнали да се хвалят колко строги са режимите им на граничен контрол, говорят за и със потенциалните мигранти.

Понеже британското правителство полага толкова малко усилия за повишаване на вътрешната раждаемост и тъй като излизането на Великобритания от единния пазар в ЕС означава, че тя трябва да увеличи имиграцията извън Европа, за да запълни свободните работни места и да поддържа икономиката, страната е добър ориентир за това как може да изглежда бъдещето на други богати нации и пред какви предизвикателства те могат да се изправят.

Досега Обединеното кралство се опитваше да го играе и така, и така: показни прояви на авторитаризъм и строг контрол върху това кой може да влиза в страната, от една страна, и високи и растящи нива на имиграция, от друга. Но имиграцията не бе достатъчно висока, за да предотврати най-големия спад на заетостта след пандемията сред Г-7. Част от проблема е Brexit, но той се дължи и на начина, по който правителството на Обединеното кралство изгражда и лансира своята имиграционна политика.

Вземете новата британска виза с висок потенциал, която дава на наскоро завършилите британски университети (които правителството смята, че са най-добрите в света) нов визов маршрут за две години напред. Разумно, политиката също така улеснява хората да водят своите партньори и зависими със себе си. Идеята е добра, но не се вписва в общия подход на Обединеното кралство към имиграционната политика.

Кандидатите с "висок потенциал" ще могат да доведат своите партньори със себе си - но трябва да преминат през същата одисея да докажат, че връзката е трайна и да приемат същия праг на заплата като всеки друг. В допълнение към това те ще трябва да плащат допълнителна такса за здравеопазване в Обединеното кралство и няма да могат да кандидатстват да останат неопределено време в страната, без първо да кандидатстват за нова визова схема.

Това е добре дошла актуализация на процеса за издаване на визи за студенти от най-добрите университети в Обединеното кралство, чието право да останат беше ограничено преди Brexit в обречен опит да се овладее безпокойството на избирателите относно имиграцията, но има същия основен проблем: трудно е да се привличат хора в държава, която в същото време ги моли да напуснат. Държавите, склонни да бъдат враждебни към децата, бързо ще бъдат принудени да признаят, че вече нямат лукса да налагат бюрократични пречки на възрастните от другаде.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 3 rate down comment 0
Императорът
преди 1 година
Привличането на плодовити хрантутници от диви страни в третият свят, които да подменят местното население в европейска страна, трябва да се третира като държавна измяна и национално предателство и да се наказва само и единствено със смърт. Наличието на мързеливи мигри, затормозява социалните системи в тези страни и не им позволява да стимулират раждаемостта на собствените си народи, тоест това реално е прикрит геноцид срещу местното население.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 1
Mechkata
преди 1 година
Затова написах феновете, а не бизнесмените....и правилно сте се ориентирали за глезотиите - това беше идеята ми подкрепяща мнението ми, че ресурсите не се разпределят и приоритизират правилно.Естествено, че като нямам Айфон, не го използвам по предназначение, защото го нямам, а и неговото предназначение е разнообразно според желанията на потребителя, не е само за "правене на бизнес", тя и колата може да не е само за каране "а за правене на бизнес", но по Вашата логика явно хората не ползват колите си по "предназначение".Отделно има бизнесмени, които изкарват парите си през телефона правейки снимки на партита и всякакви глупости - наричат ги инфлуенсъри, така че тук две предназначения на телефона се събират в едно....и така може да си философстваме дървено на дълго и нашироко...фокусът на темата се измества
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 0
Mechkata
преди 1 година
Ама вие ако си мислите че сегашната култура е в чистия си вид, жестоко сте се излъгали - това са необратими процеси (смесване на култури) още от великите преселвания на народите, моля ви се с тези романтични идеи ... за справка не ми давай САЩ колонизирана от европейци, внесли собствените си корени на култура, ако обичаш, че там ситуацията е по-различна и е с минало, от разделението имат нужда политиците, не и хората. Само се загледай по нашите родни места и ще видиш какъв микс от балкански култури сме (кое привнесено от Гърция, кое от Турция) религиозно също сме разделени и не ние, а политиците се грижат да има някакво медийно напрежение около тоя въпрос..... Това което казваш, че черните си имали собствена култура и прочее, е така, но това вече е култура на една голяма част от населението на САЩ, т.е. това е част от разнообразието на културата в САЩ - освен такива общности, те си имат и португалски, белгиски, английски, холандски и т.н т.н ....Както ние сме приели нашите събратя с различен нюанс, така и там си ги приемат....това не е чак такъв проблем, който ще затрие, видиш ли, един народ с традиции и ценности...Векове наред човечеството се е променяло и ще се променя и от културна гледна точла ... и когато и последния наследник поддържащ традиционното тричане на кучета умре, то и този обичай ще умре ... така е и с културата, ценностите, обичаите, поверията и всичко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 2
юрист
преди 1 година
''...не е задължително феновете на Айкотлон да купуват нов модел всяка година...'' От тук е видно, че нямате айфон и не го използвате по предназначение- за правене на бизнес, а не просто като смартфон, на който можете да направите чудесни снимки на поредното парти. За съжаление, дали един бизнесмен, който ползва айфон, ще си купува нов през 3-4 години, не зависи от него, защото когато епъл му спрат софтуера умишлено, той просто няма друг избор, освен да си купи по нов модел, дори да не е най- новия. А това е политика на самия ейпъл и тя не зависи от желанията на собственика- ползвател на ейпъл. Освен това- айфон предоставят максималния обем киберзащита, което е много важно за правене на бизнес чрез смартфон. Така, че- има ''дребни'' нещица, заради които масово притежателите на айфони ги сменят през 3-4 години.Да- има хора, които от глезотия си купуват всеки нов модел айфон, но тук не става въпрос за тинейджърите-деца на бизнесмените, а за бизнес изискванията на самите бизнесмени- техните родители...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 1 година
само дето изобщо не става така... и теъните деца и още поне 10 поколения ще си останат емигранти... справка сащ... още не могат да интегрират черните, а те вече си имат собствена суб култура и собствена суприйм идеология...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
Mechkata
преди 1 година
Не съм сигурна дали не ни достигат ресурси или просто разпределението им е лошо, както и приоритетите ни. Фактът, че ежегодно се изхвърля 1,3 млрд. тона храна, която може да нахрани 3 млрд. души говоти достатъчно. Има свръхпроизводство на определени стоки и артикули, което може да бъде съкратено / все пак потребителските навици не са константни и могат да бъдат променяни и адаптирани според ситуацията - не е задължително феновете на Айкотлон да купуват нов модел всяка година.../
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
Mechkata
преди 1 година
Не случайно в заглавието се казва "Богатият свят .... имиграцията....раждаемостта" , не става въпрос за Южна Азия и Северна Африка...интересно е защо се анализира само Великобритания, която силно не ме вълнува...До коментар 1 cyclop - да, прав си , нигерийките ще си останат имигранти, ще се съберат в затворени общности, но техните деца няма да са такива. Те ще израстнат в страната, в която са родени и няма и да помислят, когато станат на 20 да се върнат в Нигерия, примерно, те ще са далеч от тази култура...а техните деца пък ще забравят съвсем нигерийските си корени, но ще знаят имената и историята на цялото кралско семейство. Нагледен пример са наши сънародници отишли на Запад с идеята децата им да получат по-добро образование и стандарт на живот. Нашите сънародници един ден може и да се върнат в България, за да са спокойни пенсионери в покрайнините на големите градове с европейските си пенсии...но за техните деца не съм сигурна, че ще се върнат у нас. По скоро ще си останат на Запад, ще създадат семейства и деца там. А ние ще сме щастливи ако тези деца научат поне малко български език и родителите им покажат някои традиции и обичаи, доведат ги на почивка при бабите....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
Petar2015
преди 1 година
И защо бихме искали да увеличаваме населението на пренаселената ни планета, при положение че вече не достигат ресурси? Погледнете статистиката - на всички континенти (без Европа и Океания) населението расте главоломно. Хората вече сме 7,3 милиарда!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 4
khao
преди 1 година
добре де... нали уж си нАучен работник! Можеше да си обясниш тезата по научен начин и без расиски забежки! ... иначе си прав тоя път, само ограничи расизма!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
cyclop
преди 1 година
Абе защо е невъзможно, недопустимо да напишете каква е реалността? Защо завинаги се пише по отдавна доказали се провали, като че са някакви валидни идеи? И десет милиона бременни нигерийки да си внесеш, няма да имаш по-голямо със съответния брой население, пак ще имаш същото население на държавата си ПЛЮС нигерийците. Които ще си живеят на техни общности, ще си говорят техния език, ще си налагат субкултурата и тн. Германия провери вече. Франция провери вече. Англия провери вече. Айде да не изброявам всички. Колкото и да ПРЕОСМИСЛЯШ имиграцията, тя си работи по един и същ, известен и тестван начин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още