IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Излишъкът по текущата сметка на Турция през септември надхвърля всички очаквания

Правителството очаква дефицитът по текущата сметка да достигне 4% от БВП през цялата 2023 г.

12:06 | 13.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Турция регистрира излишък по текущата си сметка едва за втори път от края на 2021 г., тъй като намаляващият търговски дефицит допринася за стабилизирането на финансовите потоци извън страната, пише Bloomberg.

Най-широката мярка за търговските и инвестиционните потоци с външния свят на Турция отбелязва излишък от 1,9 млрд. долара през септември, което е над всяка прогноза в проучване на анализатори на Bloomberg, чиято медианна прогноза беше за 1,4 млрд. долара. Недостигът през август беше ревизиран до 357 млн. долара, сочат данни, публикувани от централната банка в понеделник.

Това подобрение по текущата сметка показва как рязкото затягане на паричната политика води до по-слабо търсене на чуждестранни стоки, като повишава разходите по заеми и ограничава ръста на кредитирането в рамките на страната. Правителството все още очаква дефицитът по текущата сметка да достигне 4% от брутния вътрешен продукт тази година, преди да се свие до 3,1% през 2024 г.

Засилването на доверието в турската лира също е задължително, за да се намалят покупките на злато, които отдавна са фактор, който се отразява негативно на текущата сметка, твърдят от QNB Finansbank. Те изчислиха миналия месец, че кюлчетата, скрити „под матрака“ от домакинствата, са се увеличили с 38 млрд. долара през изминалата година.

Забавянето на вноса на злато е подкрепено от повишаването на лихвите по депозитите в лири през септември, смятат икономисти от Goldman Sachs Group Inc. Нетният непаричен внос на благородния метал е намалял от близо 3 млрд. долара през август до 1,4 млрд. долара през септември.

Среднопретеглената доходност по депозитите в лири до три месеца достигна своя връх от 45% през септември, показват данни на централната банка, спрямо 24% по-рано през годината.

Резервите са нараснали за четвърти пореден месец през септември със 7,7 млрд. долара, а секторът на услугите остава силен с нетен излишък от 6,3 млрд. долара, който се дължи главно на приходите от туризъм.

Общият дефицит по текущата сметка на Турция за периода януари-септември възлиза на 40,8 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:06 | 13.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още