IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доходите на домакинствата растат по-бързо от разходите в края на лятото

Тримесечният общ доход средно на лице от домакинство през третото тримесечие нараства с 22,5%, а разходът - с 21,2%

14:05 | 16.11.23 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

През летните месеци доходите на домакинствата в България задържат по-високото си ниво спрямо разходите, а тенденцията от началото на годината за изпреварващ ръст на доходите се завръща през третото тримесечие. В продължение на тенденцията от зимата и пролетта, и през юли-септември потреблението на повечето основни хранителни продукти намалява. Това показват данните на Националния статистически институт (НСИ).

Ръстът на доходите на домакинствата изпревари увеличението на разходите в началото на годината след период от година и половина, в който разходите на домакинствата в България се увеличаваха с по-бързи темпове от приходите им.

През юли-септември доходите и разходите на домакинствата се увеличили съответно с 22,5% и 21,2% спрямо същия период на предходната година.

Тримесечният общ доход средно на лице от домакинство през третото тримесечие на 2023 г. е 2874 лв. и нараства с 22,5% на годишна база. В същото време общият разход е 2714 лв. и се увеличава с 21,2% спрямо година по-рано.

Съществено през летните месеци на тази година са се повишили разходите за транспорт, алкохол, цигари, храна. Значително са нараснали и разходите за данъци и социални осигуровки. За поредно тримесечие прави впечатление и силният ръст на разходите за свободно време, културен отдих и образование. Националната статистика не отчита намаление на разходите в никоя от анализираните групи.

В структурата на общия разход най-голям относителен дял продължават да заемат разходите за храна и безалкохолни напитки (28,7%), следвани от разходите за жилище (16,1%), данъци и социални осигуровки (12,7%) и транспорт и съобщения (11,5%).

Статистиката регистрира ограничаване на домакинските разходи за храна, за жилище и за здраве. На годишна база относителният дял на разходите за храна и безалкохолни напитки намалява с 1,5 процентни пункта. Делът на разходите за жилище намалява с 2,9 процентни пункта, а на разходите за здравеопазване - с 0,8 пр. пункта.

Източник: НСИ Източник: НСИ

През юли-септември за година средно на лице от домакинство най-силен ръст записват разходите за свободно време, културен отдих и образование (с 68% на годишна база), и за данъци и социални осигуровки (с 35,5%). Разходите за облекло и обувки се увеличават с 28%, за алкохолни напитки и цигари (с 16,5%); за храна и безалкохолни напитки (с 15,4%); за транспорт и съобщения (с 25,5%). Увеличават се и разходите за жилище (вода, електроенергия, отопление, обзавеждане и поддържане на дома)  - с 2,3%.  Ръстът при разходите за здравеопазване е 6,5%.

През третото тримесечие доходът от работна заплата средно на лице от домакинство продължава да има най-висок относителен дял от общия (54,4%), следван от доходите от пенсии (30,9%) и от самостоятелна заетост (6,3%). Спрямо третото тримесечие на 2022 г. относителният дял на дохода от работна заплата се увеличава с 1,1 процентни пункта, а на дохода от самостоятелна заетост - с 1,4 процентни пункта. Делът на доходите от пенсии намалява с 3,3 процентни пункта.

За периода доходът от работна заплата средно на лице от домакинство нараства до 1563 лв. (с 25,1%) на годишна база, а доходът от самостоятелна заетост се увеличава със 57% до 182 лв. Доходите от пенсии се увеличават с 10,7%, тези от социални обезщетения и помощи също нарастват с 11,2%.

През третото тримесечие относителният дял на паричния доход на домакинствата в общия доход е 99,1%, а делът на дохода от натура - 0,9%.

Потреблението на повечето основни хранителни продукти средно на лице от домакинство намалява през третото тримесечие на годишна база. Най-голямо е намалението в потреблението на зеленчуците - от 26,1 на 24,9 кг, на хляб и тестени изделия - от 18,6 на 18,0 кг, и на плодове - от 19,1 на 18,7 килограма. 

Увеличава се потреблението на месни произведения - от 3,9 на 4,1 кг, и на прясно мляко - от 4,5 на 4,6 литра. Без промяна остава потреблението на месо, яйца и зрял фасул.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:05 | 16.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още