IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разходите на домакинствата у нас отново са тръгнали нагоре през пролетта

Тримесечният общ доход средно на лице от домакинство през второто тримесечие нараства с 20,9%, а разходът - с 21,3%

16:04 | 15.08.23 г. 1
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

През пролетта на тази година приходите на домакинствата в България задържат по-високото си ниво спрямо разходите, въпреки че през второто тримесечие ръстът на разходите отново изпреварва този на постъпленията.

В началото на тази година ръстът на домакинските приходи за първи път от близо година и половина насам изпревари увеличението на разходите. Тенденцията за изпреварващ ръст на доходите, отчетена през първото тримесечие на 2023 г. от Националния статистически институт (НСИ), беше регистрирана последно в края на 2021 година. През цялата 2022 г. разходите на домакинствата в България се увеличаваха с по-бързи темпове от приходите им.

Тримесечният общ доход средно на лице от домакинство през второто тримесечие на 2023 г. е 2668 лв. и нараства с 20,9% спрямо същото тримесечие на 2022 година. В същото време общият разход е 2379 лв. и се увеличава с 21,3% спрямо същото тримесечие на 2022 г. В продължение на тенденцията от зимата и през април-юни потреблението на повечето основни хранителни продукти намалява, вижда се от данните на НСИ.

Съществено през пролетните месеци и началото на лятото са се повишили разходите за облекло, обувки, алкохол, цигари, храна. Значително са нараснали и разходите за данъци и социални осигуровки. Прави впечатление и силният ръст на разходите за свободно време, културен отдих и образование през април-юни. Националната статистика не отчита намаление на разходите в никоя от анализираните групи.

В структурата на общия разход най-голям относителен дял продължават да заемат разходите за храна и безалкохолни напитки (31%), следвани от тези за жилище (16,4%), данъци и социални осигуровки (14,7%) и транспорт и съобщения (11,6%). Статистиката обаче регистрира ограничаване на разходите за храна, за жилище и за транспорт. На годишна база относителният дял на разходите за храна и безалкохолни напитки намалява с 0,2 процентни пункта. Делът на разходите за жилище намалява с 0,9 процентни пункта, а на разходите за транспорт и съобщения - с 0,7 пр. пункта.

Структура на общия разход на домакинство през второто тримесечие на 2022 и 2023 година, НСИ Структура на общия разход на домакинство през второто тримесечие на 2022 и 2023 година, НСИ

През април-юни за година средно на лице от домакинство най-силен ръст записват разходите за свободно време, културен отдих и образование (с 52% на годишна база), и за данъци и социални осигуровки (с 38,5%). Разходите за облекло и обувки се увеличават с 25,3%, за алкохолни напитки и цигари (с 21,1%); за храна и безалкохолни напитки (с 20,6%); за транспорт и съобщения (с 14,3%). Увеличават се и разходите за жилище (вода, електроенергия, отопление, обзавеждане и поддържане на дома)  - с 1,8%. По-малък ръст има при разходите за здравеопазване - с 6,2%.

През второто тримесечие доходът от работна заплата средно на лице от домакинство продължава да има най-висок относителен дял от общия (57,3%), следван от доходите от пенсии (30,4%) и от самостоятелна заетост (6,2%). За една година делът на дохода от работна заплата се увеличава с 3,2 пр. пункта, а на доходите от самостоятелна заетост - с 1,9 пр. пункта. Делът на доходите от пенсии намалява с 4,0 пр. пункта.

Структура на общия доход на домакинство през     второто тримесечие на 2022 и 2023 година, НСИ Структура на общия доход на домакинство през второто тримесечие на 2022 и 2023 година, НСИ

За периода доходът от работна заплата средно на лице от домакинство нараства с 28% до 1528 лв. на годишна база, а доходът от самостоятелна заетост се увеличава със 72% до 165 лв. Доходите от пенсии се увеличават с 6,9%, тези от социални обезщетения и помощи също нарастват с 6,9%.

През второто тримесечие на 2023 г. относителният дял на паричния доход на домакинствата в общия доход е 99,5%, а делът на дохода от натура – 0,5%.

Потреблението на повечето основни хранителни продукти средно на лице от домакинство намалява през второто тримесечие на годишна база. Най-голямо е намалението в потреблението на хляб и тестени изделия - от 18,9 на 17,7 кг и на кисело мляко - от 7,4 на 6,8 килограма. 

Увеличава се потреблението на плодове - от 9,7 на 10 кг, на месни произведения - от 3,5 на 3,7 кг, и на прясно мляко - от 4,4 на 4,6 литра. Без промяна остава потреблението на яйца, картофи и зрял фасул.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:04 | 15.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 3
Repoman
преди 8 месеца
Добра новина, скоро ще скочат и ДДС приходите, защото у нас те са основните и на тях разчита държавата. Все пак някой трябва да плаща данъци, за да има пари за разходите, за оръжието за Украйна, за останалите разходи по прехода и реформите у нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още