IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С близо 6% по-малко фирми в ЕС са обявили фалит през лятото

Броят на обявените банкрути остава по-висок от нивата преди пандемията

19:40 | 17.11.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

С 5,8% по-малко предприятия са обявили несъстоятелност в Европейския съюз през третото тримесечие на 2023 г. спрямо предходното тримесечие. Въпреки това общият брой на обявените банкрути през годината е по-висок от периода преди пандемията от COVID-19, сочат данни на Евростат, публикувани днес.

За периода между юли и септември има леко повишение на регистрациите на нови фирми за трето поредно тримесечие. Спрямо предходното тримесечие ръстът е 0,7%. Цялостно има нарастване в броя на новите компании през второто и третото тримесечие на годината спрямо периода на 2015-2022 г.

Най-голям спад в обявените банкрути има в сектора на транспорта и съхранението – с 41,3% по-малко. Спад на банкрутите има и при предприятията в сектора на услугите за настаняване и хранене (-28,4%), в сферата на образованието, здравните и социални дейности (-12,3%). Повече банкрути са регистрирани обаче в сферата на информацията и комуникацията (+25,3%) , в индустрията (+4,6%) и в строителството (+0,1%).

Снимка: Евростат Снимка: Евростат

Спрямо последното тримесечие на 2019 г. броят на обявените в несъстоятелност дружества за третото тримесечие на 2023 г. е по-висок за половината сектори на икономиката. В сравнение с периода преди пандемията, има по-висок брой на банкрутите в сферите на настаняването и храненето, информацията и комуникацията, образованието, здравните и социални дейности, във финансите, застраховането и търговията с недвижими имоти.

Обратно на това, има четири сектора на икономиката, в които по-малко дружества обявяват несъстоятелност, спрямо периода преди пандемията. Това са търговията, индустрията, транспортът и съхранението, и строителството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:40 | 17.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още