IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът в България остава позитивен за 2024 г.

Липсата на квалифицирана работна ръка е основен проблем за бизнеса у нас, отчита проучване на БТПП

11:03 | 10.11.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Има оптимизъм в България относно бизнес средата - 54% от фирмите у нас са положително настроени за следващата година и очакват подобрение в инфлацията, в производствената и търговска среда, в приемане на европейско законодателство, което реално трябва да ни приобщи към най-добрите търговски и производствени практики в Европа. Това показват данните от "Европейско икономическо проучване (EES2024) - очакванията на бизнеса в България и Европа за 2024 г.", представени от директора на Българската търговско промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов и Боряна Абаджиева, главен експерт, "Икономически анализи и политика" преди дни.

В рамките на проучването са интервюирани 995 български фирми по теми, свързани с очакванията на бизнеса за 2024 г. за българските продажби, за експорта, заетостта и очакваните инвестиции, обясни Боряна Абаджиева.

По думите ѝ трите основни предизвикателства в европейски план са свързани със заетостта в посока липса на кадри и техните умения, с постоянно повишаващите се разходи за труд и с въпроса за енергийните ресурси.

"При нас като основен проблем фирмите са посочили липсата на квалифицирана работна ръка. Налага се фирмите да самообучават персонал", каза Абаджиева пред Bulgaria ON AIR и допълни, че компаниите опитват да прилагат автоматизация на процесите и вкарване на изкуствения интелект в работния процес.

Основните послания са свързани с това политиците да обърнат внимание на регулаторните режими, които спъват дейността на фирмите. Регулациите са съществен елемент от работата на фирмите в България, коментира Боряна Абаджиева. 

Все още съществува несигурност в бизнеса и затова се иска от европейските институции да вземат решителни мерки за облекчаване на тежестите на бизнеса, посочиха преди дни от БТПП. Властта трябва да помага на бизнеса да се бори с високите цени на енергията. Управляващите да не се фокусират само с въглищните проблеми, но да осигурят и евтини суровини на българския бизнес, искат от бизнес организацията.

За вътрешните продажби има оптимистични и песимистични прогнози на фирмите. Черна гора, Португалия и Турция са в челните три места по вътрешни продажби, а Австрия, Словения и Франция се нареждат на по-ниските места за ролята на вътрешните продажби в икономиката на съответните страни, отчетоха от палатата в проучването.

Приходите от продажби в България са намалели почти наполовина, увеличение има в тези фирми, които очакват ръст на продажбите в страната. В Европа вече се наблюдава хроничен недостиг на квалифицирана работна ръка, което е характерно и за България, отчита проучването.

„Еurochambres Economic Survey" се организира за 31-ви път от Европейската асоциация на търговско-промишлените палати (EВРОПАЛАТИ). Провежда се ежегодно сред десетки хиляди предприятия в 27 европейски държави. За България се подготвя от БТПП и тази година е реализирано в периода август-септември 2023 година по стандартизиран въпросник. Анкетирани са фирми с различна големина, от редица икономически сектори и региони на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:03 | 10.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още