IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доц. Йоловски: По-висок икономически растеж в България изисква преструктуриране

IT секторът ни дава конкурентно предимство и си струва да се насърчава развитието му, каза зам.-ректорът на ВУЗФ

16:54 | 04.12.23 г.

За постигане на по-висок икономически растеж в средносрочен и дългосрочен план трябва да се използват всички възможности. Инвестицията в инфраструктура е базовото ниво, защото създава условия за развитие на търговията, за мобилност. По-скоро обаче трябва да се търси преструктуриране икономиката. Това каза доц. д-р Джеймс Йоловски, главен експерт във Фискалния съвет на България, зам.-ректор на ВУЗФ, в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му за целта трябва да се отвори широка дискусия, включително и за фискалното управление.

„Виждаме, че процесите в световен план са много динамични, технологиите се развиват изключително бързо и има риск българската икономика изведнъж да стане нискоконкурентна", посочи гостът в предаването. Той даде пример с бързото развитие на изкуствения интелект и други процеси, които със сигурност ще доведат до нуждата от преструктуриране на множество сектори.

По думите му IT секторът в България е перспективен и проспериращ и си струва да се насърчава развитието му, защото това ни дава конкурентно предимство.

Във връзка с повишението на максималния осигурителен доход, предвидено в бюджета на ДОО за догодина, доц. д-р Джеймс Йоловски коментира, че това е "сложен въпрос". "Зависи как точно ще подходим към максималния осигурителен доход. Това е увеличение на данъчно-осигурителната тежест, което не беше посочено като приоритет в програмите на партиите от управляващото мнозинство и може би за това идва като някаква изненада", коментира гостът. 

Въпросът е, че с максималния осигурителен праг са свързани и много други показатели. Под негово влияние ще имаме допълнителен импулс за нарастване на доходите, на средния осигурителен доход. А това пък ще доведе също до нарастване на пенсиите, обясни Йоловски.

„Да не забравяме и че в момента водим много активна политика за увеличаване на доходите - и с минималната работна заплата, и с максималния осигурителен доход. Ако работодателят ви иска да си запазите нетния доход, той ще трябва да ви увеличи заплатата. Иначе от 1 януари 2024 г. ще получавате по-малко, отколкото през декември. Но тази политика, когато не е съчетана с производителността на труда, има много мощен проинфлационен импулс“, предупреди икономистът.

"Доходите ни трябва да догонват средноевропейските, но ако това не се случва с ръст на производителността, всъщност ще се повишават и цените на стоките. И това, че доходите растат в номинално изражение, не означава, че ще можем да си купим повече стоки и услуги с тях", посочи събеседникът.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:54 | 04.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още