IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръст на пенсиите и на максималния осигурителен доход за 2024 г. одобри парламентът

Обезщетението за майчинство замръзва на 780 лева, решиха на първо четене депутатите, приемайки бюджета на ДОО за 2024 г.

14:54 | 01.12.23 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

От 1 януари 2024 г. максималният осигурителен доход в България се увеличава на 3750 лева, а от 1 юли всички пенсии, отпуснати до края на 2023 г., се осъвременят с 11%. От същата дата минималната пенсия за стаж и възраст става 580 лева. Обезщетението за майчинство остава без промяна и замръзва на 780 лева. Таванът на пенсиите също се запазва - на 3400 лева. Работодателите ще плащат болничен за първите два дни вместо за първите три.

Това реши парламентът, като прие на първо четене Законопроекта за бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2024 г. Това стана със 135 гласа „за“, 30 „против“ и 32 „въздържал се“. Очаквано законопроектът не беше подкрепен от "БСП за България", "Възраждане" и "Има такъв народ".

Дебатите по бюджета на ДОО преминаха формално и без дискусия по същество, след като по-рано, по време на дебатите по бюджета на Здравната каса, ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС изгладиха неразбирателствата и се разбраха за избора на ръководства за регулаторите и за бюджета. На срещата в парламента бе потвърдена и подкрепата към премиера Николай Денков и вицепремиера Мария Габриел, както и към цялото правителство. Борисов потвърди, че ГЕРБ няма да иска оставката на финансовия министър Асен Василев.

За разлика от дебатите по бюджета на НЗОК тези по бюджета на ДОО не разгорещиха залата.

Доскоро най-коментираната тема за ръст на максималния осигурителен доход остана на заден план, докато вниманието беше фокусирано върху замразяването на обезщетението за отглеждане на дете до двегодишна възраст на 780 лева и на минималния дневен размер на обезщетение за безработица на 18 лева. Именно към тези две предложения бяха насочени основно критиките на опозицията. 

Искрен Арабаджиев от „Продължаваме промяната - Демократична България“ защити проекта, посочвайки, че има резон да се увеличи минималният размер на обезщетение за безработица и до второ четене ще се направят промени, така че сумата да се завиши до 21 лева на ден.

Относно майчинството депутатът каза, че във времето ще се мисли за някакъв механизъм, но не и да се обвърже с минималната работна заплата.

Ръстът на максималния осигурителен доход е правилно решение заради ръста на заплатите, подчерта той. Същото е мнението на ПП и за жеста към работодателите да плащат само първите два дни от болничния.

Георги Гьоков от БСП за България заяви, че бюджетът на ДОО прилича на една проста счетоводна сметка - приходи и разходи. Липсва политика по приходите - как да се увеличи събираемостта на осигуровките, как да се изсветли икономиката и да се намали сивия сектор, посочи той.

"Откакто ПП-ДБ влезе в сглобка и излезе от коалиция с БСП, спря да провежда социална политика, спря да провежда каквато и да е политика в защита на българското семейство и българските граждани", коментира Георги Георгиев, от "Възраждане".

Социалният министър Иванка Шалапатова коментира, че с предлагания бюджет се постига баланс и устойчивост. Тя отбеляза необходимостта да се приемат социално и финансово приемливи решения както за осигурените и пенсионерите, така и за бюджета на ДОО.

"Бих била радостна, ако финансовото положение на бюджета и системата за обществено осигуряване позволява увеличаване на всички форми на обезщетения", посочи Шалапатова. Тя отбеляза, че тази цел трябва да бъде съобразена с финансовите възможности на бюджета, който е осигурен в настоящия момент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:54 | 01.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още