IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Максимален осигурителен доход от 3750 лв. одобри социалната комисия

Работодателите ще плащат болничен за първите два дни вместо за първите три, решиха на първо четене депутатите, приемайки бюджета на ДОО за 2024 г.

17:28 | 28.11.23 г. 1
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

От 1 януари 2024 г. максималният осигурителен доход да се увеличи на 3750 лева. Това одобриха на първо четене депутатите в парламентарната Комисия по труд и социална политика, приемайки проекта за бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2024 г. Това стана с 13 гласа „за“, 2 „против“ и 3 въздържали се.

Предложението за ръст на максималния осигурителен доход получи широка подкрепа. За повишението гласуваха БСП, ГЕРБ, ПП-ДБ и „Възраждане“.

Председателят на Националния осигурителен институт Ивайло Иванов защити предложението за ръст на максималния осигурителен доход с аргумента, че средният осигурителен доход нараства с по-голям темп от максималния, което ощетява осигурените и ги обрича на ниски пенсии. Сега е важно да се приеме този ръст, защото е в интерес на осигурените лица, посочи Иванов и припомни, че работна група ще обсъжда механизъм за определянето на този доход в бъдеще.

Георги Гьоков от БСП защити повишението, отбелязвайки, че предлаганият сега ръст е с 10% и изостава спрямо ръста на минималната работна заплата. Според него трябва да се изработи механизъм, който да обвърже максималния осигурителен доход със средния, но изрази песимизъм, че това ще се случи скоро.

От „Продължаваме промяната-Демократична България“ дадоха одобрение за ръст на максималния осигурителен доход в този бюджет, защото ръстът на заплатите е над 30 на сто за година, а ръстът на максималния осигурителен доход е само 10%. Според ПП ръстът на този доход трябва да следва ръста на заплатите.

От „Възраждане“ подкрепиха предлаганото увеличение, определяйки го като стъпка в правилната посока.

От ДПС заявиха, че предложението е „притеснително“. Според тях това е прикрито увеличение на косвени данъци.

От групата на ГЕРБ не коментираха заложените промени в бюджета на ДОО и дадоха подкрепа, без да участват в дискусия.

На противоположния полюс се изявиха от „Има такъв народ“, които заявиха, че не подкрепят бюджета на ДОО в цялост. Според ИТН бюджетът е "всичко друго, но не и социално отговорен". 

От БСП заявиха, че не подкрепят проекта за бюджет на ДОО в неговата цялост, тъй като не откриват условия за изпълнение на заложени политики. В него липсват дори малки крачки за решение на огромните проблеми, свързани с демография, бедност и неравенства, каза Георги Гьоков. По думите му не са предложени промени, които да реализират политики по приходите и разходите и на практика този бюджет на ДОО е „копи-пейст“ на миналогодишния с малки разлики в числата. Няма политики за изсветяване на доходите, за повишаването им и за намаляване на бедността освен законово предвидените индексации. Това не са адекватни разходни политики, а поддържане на статуквото, посочи Гьоков.

Той заяви, че заложеният ръст на пенсиите от 11% е привидно висок. Този процент означава, че инфлацията и ръстът на средния осигурителен доход са били високи миналата година, което пък означава, че увеличението на пенсиите е предварително изядено от инфлацията, поясни той.

Като реверанс към работодателите Гьоков определи предложението за плащане на само два дни болничен и замразяването на майчинството през втората година. Според него трябва да се помисли как да се обвърже с обективен критерий и да е предвидимо, за да няма ощетени.

До второ четене на проекта от БСП ще предложат алтернативни политики. Сред тях са увеличение на майчинството през втората година до размера на минималната заплата, увеличение на еднократната помощ при раждане, на дневния размер на обезщетението за безработица, което да стане 60% от минималното възнаграждение. От левицата ще искат също преизчисление на всички пенсии чрез повишаване на тежестта за всяка година стаж от 1,35 пункта.

От ДПС подкрепиха бюджета със заявка за предложения до второ четене. Не одобряват замразените обезщетения за безработица и за майчинство. От Движението отбелязаха и продължаващата липса на връзка между принос и права при определяне на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст.

От „Възраждане“ се въздържаха от подкрепа за бюджета в цялост, като изразиха несъгласие с минималния дневен размер за обезщетението за безработица, което според тях трябва да е поне 25 лева, а не 18 лева, както се залага. От партията също така настояват обезщетението за майчинство да стане 933 лева, колкото е минималната заплата.

Искрен Арабаджиев, заместник-председател на комисията и депутат от групата на "Продължаваме промяната-Демократична България", заяви, че подкрепят бюджета на ДОО, защото политиките дават резултат, номинално доходите растат, както в реално изражение, каза Искрен Арабаджиев. Относно майчинството за втората година дават подкрепа за задържане на ниво от 780 лева за следващата година и ще искат промяна в посока предвидимост в бъдеще. 

Бюджетът на ДОО беше представен пред депутатите в социалната комисия от управителя на Националния осигурителен институт Ивайло Иванов. Той припомни, че проектът предвижда от 1 юли догодина всички пенсии, отпуснати до края на 2023 г., да се осъвременят с 11%. От същата дата минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст при пълен осигурителен стаж ще се повиши от 523,04 лв. на 580,57 лева. Максималният размер на получаваните една или повече пенсии се запазва на 3400 лева. Социалната пенсия за старост ще се увеличи на 307,07 лева.

От 1 януари 2024 г. минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица, земеделските стопани и тютюнопроизводителите се увеличава от 780 лв. на 933 лв. Повишава се и максималният осигурителен доход за всички осигурени лица от 3400 лв. на 3750 лв.

В проекта за бюджет на ДОО се предлага от 1 юли 2024 г. да се увеличи добавката от пенсията на починал съпруг/съпруга (т.нар. вдовишка добавка) от досегашните 26,5% на 30% от пенсията или сбора от пенсиите, които е получавал починалият съпруг/съпруга.

Увеличава се максималният дневен размер на паричното обезщетение за безработица от 85,71 лв. на 107,14 лева.

Размерът на обезщетението за отглеждане на дете до двегодишна възраст и за отглеждане на дете до осемгодишна възраст на бащата (осиновителя) остава без промяна и през 2024 г. ще бъде 780 лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:43 | 28.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

1
rate up comment 13 rate down comment 1
nikiangel
преди 5 месеца
И 10 000 да го направят не бих имал против ако средствата се изразходваха по предназначение и отиваха там и за тези които имат нужда. А то, връзкари, калинки, мошеници и *** краде и *** парите които ние изкарваме с труд...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още