IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предложението за ръст на пенсиите и майчинството за 2023 г. не оцеля в Тристранния съвет

Заложеното увеличение на социалните разходи в бюджета на ДОО раздели социалните партньори

16:00 | 03.07.23 г. 2
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Увеличение на пенсиите с 12% от 1 юли и на обезщетението за гледане на дете през втората година от майчинството от 1 август са двете основни промени в предложения бюджет на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2023 г., който днес обсъдиха социалните партньори в Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Управителят на Националния осигурителен институт (НОИ) Ивайло Иванов представи проекта за бюджет на Държавното обществено осигуряване за 2023 г. в рамките на днешното заседание на НСТС, съобщава БТА.

Иванов посочи, че приемането на бюджета на ДОО би потвърдило увеличението на паричното обезщетение за гледане на дете до 2 г. възраст от 710 лв. на 780 лв. от 1 август.

Той посочи, че финансовата рамка позволява през следващите месеци държавното обществено осигуряване да защитава доходите на осигурените лица, „сблъскали се със социалните рискове, временно ограничаващи възможността им да работят".

Управителят на НОИ каза, че от всички присъстващи на НСТС няма нито един, който да се съмнява в необходимостта от приемането на законопроекта, тъй като това би осигурило нужното спокойствие за над 2 милиона пенсионери, че увеличените им пенсии с 12% от 1 юли ще бъдат изплащани навреме и без затруднения до края на годината. Според Иванов предложеният законопроект е реалистичен и съобразен с нуждите за гарантирането на осигурителните права на гражданите.

Министърът на социалната политика Иванка Шалапатова заяви, че Министерството на труда и социалната политика (МТСП) подкрепя внесения за обсъждане проект на закон за ДОО, защото той осигурява баланс, който е изключително важен.

Министърът на финансите Асен Василев заяви, че в предлагания бюджет на НОИ се прилага „швейцарското правило“ и се увеличава размерът на обезщетението за гледане на дете през втората година. В бюджета на ДОО обаче не присъства мярка за намаляване на болничните, които се заплащат от работодателя от три дни на два дни, което да се случи от 1 януари 2024 г. Министърът каза, че отсъства и възможността в Националната агенция по приходите да се започне да се събира информация за доходите на лицата.

Асен Василев съобщи, че с увеличението от 1 юли минималната пенсия се вдига над линията на бедност, макар и само с 18 лв., но това позволява на около 1 милион пенсионери на минимална пенсия да са над линията за бедност. „От 2024 г. ще има възможност тази помощ да бъде по-таргетирана, съответно по-адекватна и по-голяма, тъй като ще има информационната база данни, на която да се стъпи“, каза финансовият министър.

По думите на президента на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов в бюджета на ДОО няма съществено повишаване на обезщетенията. В писмено становище преди дни от синдиката отбелязаха, че разликата с предходния проект на бюджет на ДОО е единствено увеличеното обезщетение за отглеждане на дете до двегодишна възраст до размера на минималната работна заплата, което от синдиката отчитат като положителна стъпка. Всички останали обезщетения остават на нивата от 2022 г., което по същество означава, че значително губят покупателната си способност.

Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) каза, че няма да подкрепят бюджет на ДОО, защото „няма реформи“. „Бюджетът не насърчава труда, а по-скоро сивия сектор“, отбеляза той. Според него това именно забавя развитието на страната.

Велев изрази критика към пенсионния модел. „На хората им е казано защо да се осигурявате на реалните доходи, като реално ще получавате същото, което и всички останали“, коментира Велев.

АИКБ счита, че не е направено необходимото и за злоупотребите с инвалидни пенсии. От асоциацията изразиха критика и за запазването на допълнителното възнаграждение за прослужено време.

„Друг минус е задържането на втората година при майчинството вкъщи вместо връщането на работа с повишаването на обезщетението“, каза също той.

От Българската стопанска камара (БСК) дадоха принципна подкрепа за бюджета на ДОО. Мария Минчева каза, че единствената причина за тази подкрепа е „моментът, в който се намираме“.

Цветан Симеонов каза, че Българската търговско-промишлена палата (БТПП) подкрепа бюджета на ДОО.  

Асия Гонева от Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) смята, че бюджетът на ДОО се обсъжда в безпрецедентна обстановка и това налага социалните партньори да са „по-снизходителни“, но все пак критични. Тя посочи, че приходите в бюджета не са достатъчно амбициозни.

В края на разискванията вицепремиерът Мария Габриел обобщи, че НСТС не постига съгласие по предложения проектобюджет на ДОО, тъй като АИКБ и КТ „Подкрепа“ не го подкрепят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:59 | 03.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 5
danchomentata
преди 9 месеца
Новорусия или Нова Русия е историко-географска област https://tsoua.com/en/news/rethinking-the-trans-balkan-pipeline/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 5
danchomentata
преди 9 месеца
Rethinking the Trans-Balkan pipeline https://***.bulgartransgaz.bg/files/useruploads/files/2023/2023-02/BTG_nwk_bg.jpg?1676472217882
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още