IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НСТС отхвърли проектите на БСП за ръст на пенсиите и минималната заплата

Не беше прието и обвързване на обезщетението за отглеждане на дете до двегодишна възраст с минималната заплата

15:45 | 30.05.23 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

След като Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) отхвърли предложенията на служебното правителство за реформа в ТЕЛК и увеличаване на лекарските експертни комисии, социалните партньори не одобриха и законопроектите на БСП за преизчисляване на пенсиите и увеличаване на минималната заплата от 1 юли.

Националният съвет за тристранно сътрудничество не одобри двата законопроекта на парламентарната група на „БСП за България“ за промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО). Единият от тях предвижда две промени. С едната се предлага пенсиите, отпуснати с начална дата до 24 декември 2021 г. включително, да се преизчислят от 1 юли 2023 г. с коефициент 1,35 за всяка година осигурителен стаж. С другата – пенсиите за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2000 г., включително, да се преизчислят от 1 юли, като индивидуалният коефициент се умножи по средномесечния осигурителен доход за 2021 г., пише БТА.

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) не подкрепи законопроекта за пенсиите. Техен представител коментира, че предложението относно пенсиите противоречи на Закона за публичните финанси. Законопроектът предполага увеличаване на разходите за пенсии, без да е посочено откъде ще дойдат средствата, считат още от асоциацията.

От Българската стопанска камара, Българската търговско-промишлена палата, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България и Съюза за стопанска инициатива също не подкрепиха законопроекта за пенсиите.

Според КНСБ осъвременяване по „швейцарското правило“ (пенсиите се осъвременяват с процент, равен на сбора от 50% от нарастването на осигурителния доход и 50% от индекса на потребителските цени през предходната календарна година) е добро решение.

От КТ „Подкрепа“ одобряват пенсиите да бъдат преизчислявани с тежест на стажа на всички с коефициент 1,35, но виждат разминаване – в мотивите е ясно посочено за кой стаж се отнася, докато в законопроекта не става много ясно.

„Преизчислението на пенсиите по начина, по който си го представят определени политически сили, не може и не следва да решава проблеми в пенсионната система“, коментира вицепремиерът и социален министър Лазар Лазаров. По думите му с предложението на „БСП за България“ за преизчисление на пенсиите се създава диспропорция в системата. Въздържаме се от подкрепа на този законопроект, заяви Лазаров.

Той припомни, че от 1 юли се предвижда увеличение с 12 на сто на пенсиите по т.нар. „швейцарско правило“.

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) не постигна съгласие и по Законопроекта за изменение и допълнение на Кодекса на труда, внесен от БСП, който се отнася до повишаване на размера на минималната работа заплата (МРЗ) от 1 юли 2023 г. вместо от 1 януари 2024 г.

Предложението е размерът на МРЗ да бъде определен от правителството до 31 май и да се прилага от 1 юли тази година. Според предложението минималната заплата трябва да стане от 1 юли 850-890 лева. В мотивите към законопроекта се припомня, че по предложение на „БСП за България“ бе въведен механизъм за определян на МРЗ в размер на 50 на сто от средната брутна работна заплата за период от 12 месеца, който включва последните две тримесечия на предходната година и първите две тримесечия на текущата година.

Синдикатите подкрепиха предложението, работодателите бяха против. 

Служебният ктабинет също се въздържа от подкрепа. „Не подкрепяме изпреварващото влизане в сила на действие във връзка с натиска върху публичните финанси и обществените системи в тази ситуация“, каза вицепремиерът Лазаров. Той посочи, че служебният кабинет не може да предприема такива действия, които имат дългосрочен ефект върху бюджетните системи.

Представителите на работодателските организации също се обявиха против предложения от БСП законопроект. От БТПП, БСК, КРИБ, АИКБ казаха, че категорично не подкрепят покачване на МРЗ от 1 юли с аргумента, че не отговарят на изискванията на нормативната уредба.

КТ "Подкрепа" и КНСБ подкрепиха предложения законопроект, като техните представители казаха, че предложеното междинно увеличение би намалило натиска, който би се получил през януари 2024 г.

Социалните партньори не постигнаха съгласие и по другия законопроект за изменение в КСО. С него се предлага размерът на обезщетението при отглеждане на дете до двегодишна възраст да бъде обвързан с размера на минималната работна заплата. В мотивите се посочва, че целта е трайно уреждане в законодателството на размера на обезщетението, съобразено с икономическата динамика в страната. Вносителите уточняват, че за 2023 г. предвиденото обезщетение е 710 лв, въпреки че за 2023 г. МРЗ е 780 лв.

От бизнеса изразиха несъгласие и с предложението за обезщетението за отглеждане на дете до двегодишна възраст.

От БТПП подчертаха, че социалните плащания не трябва да бъдат обвързани с минималната работна заплата.

По думите на социалния министър Лазаров само с обезщетението за отглеждане на малко дете демографска криза не може да се пребори. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:45 | 30.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още