IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Велкова: Минималната заплата ще стане 940 лв. от догодина*

Това е заложена в тригодишната средносрочна прогноза, която ще бъде представена в Брюксел, съобщи финансовият министър

11:02 | 19.03.23 г. 3
Снимка: Надежда Пеева, БГНЕС
Снимка: Надежда Пеева, БГНЕС

От догодина минималната работна заплата се предвижда да достигне 940 лева месечно, каза в интервю за БНР министърът на финансите Росица Велкова. Това е заложено в тригодишната средносрочна прогноза, която ще бъде представена в Брюксел и върху която се базира проектобюджетът за настоящата година, който ще бъде предложен на следващия парламент.

През 2025 година показателят ще се увеличи до 1038 лева, а година по-късно - до 1128 лева.

За първи път приходите не са планирани консервативно, обясни още Велкова, но за да се подсигури, финансовото министерство ще предложи два буфера в Бюджет 2023.

"Единият буфер е да не могат капиталовите разходи да бъдат пренасочвани за друг вид разходи, а другият буфер е 10% ограничаване на разходите, които могат да се разходват през четвъртото тримесечие при условие, че не се нарушава салдото".

Министерският съвет трябва да внесе до края на месец април проект на закон за държавния бюджет на страната за 2023 г. съгласно удължителния закон. Процедурата отнема дълго време, тъй като трябва да бъде направено обществено обсъждане и съгласуване със социалните партньори, коментира още Велкова.

"Затова стартираме от месец март и в сряда правителството взе решение бюджетът да бъде разчетен с 3% дефицит, като се осигурят гласуваните от предишния парламент разходни политики“, допълни тя, цитирана от пресцентъра на Министерството на финансите.

Тя припомни, че още на първия си брифинг като финансов министър през месец август 2022 г. е заявила, че ще бъде проблем съставянето на проект на закон за държавния бюджет за 2023 година. „Една от причините е неизпълнението на капиталовите разходи, доста голяма част от които се прехвърлиха за тази година. Другото е, че са увеличавани социални плащания и заплати през различни месеци на 2022 г., които обаче трябва да се сметнат и да се заложат в следващия бюджет целогодишно“, отбеляза финансовият министър.

Велкова съобщи, че в проектобюджета за тази година ще се заложи приетата индексация на пенсиите и на минималната работна заплата, ще бъде предвидено учителските заплати да са в размер на 125% от средната работна заплата, ще се включат всички разходи по Плана за възстановяване и устойчивост, които трябва да бъдат направени през 2023 година. На новото Народно събрание ще бъде предложено и индексиране с 10% на заплатите на всички служители и структури, които не са получили увеличение в никакъв размер през предходната година.

Финансовият министър отговори и на нападките за несъбран ДДС, като съобщи, че за февруари т.г. събираемостта е с 500 млн. лв. по-висока от февруари 2022 г. въпреки намалените ставки на някои стоки и услуги. „Агенция „Митници“ и НАП работят усилено. Главна дирекция  „Фискален контрол“ е изключително натоварена, затова не съм съгласна с обвиненията, че не събираме приходите. Няма чадъри върху някои фирми, не се използват приходните агенции като бухалка срещу други. Ние прилагаме същите методи и критерии за селекция, каквито бяха и при редовното правителство“, заяви министърът.

1 януари 2025 г. е реалистична  дата да се приеме еврото в България, ако бъдат спазени критериите за дефицит и за инфлация, смята Велкова.

Финансовият министър коментира, че банковите фалити в САЩ към този момент няма риск да повлияят на България. Тя припомни, че и Европейската централна банка, и Европейската комисия считат, че няма основания за притеснения.

*Информацията е допълнена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:11 | 19.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

3
rate up comment 16 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 1 година
Тази дебела *** не знам защо досега не е махната от там.До оня ден лъжеше за евро,за фалита на държавата за курса на еврото,за не знам още какво ,днес тотално започна отново да плямпа на килограм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
лошо нема да се вдига мин заплата ... ама има два тънки момента ... държавата не плаща пълният размер на осигурителните вноски , както мен ме задължава да ги плащам , плаща само % от тях ... и второ , ние имаме огромен проблем в държавата с ниската ни производителност на труда , като това частично се дължи и на зверски раздутият и прекомерно заплатен щат на някои държавни и общински служби и агенции , че даже и на държавни предприятия ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 0
bigi
преди 1 година
Жено, трай си, че след тази последната издънка, едва ли някой ти вярва вече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още