IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лазаров: Ръстът на пенсиите с 12% ще струва 3,7 млрд. лева на бюджета

Няма да се предлага увеличение на осигурителните вноски, заяви вицепремиерът

11:19 | 07.04.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Според действащото законодателство за осъвременяване на пенсиите от 1 юли те трябва да бъдат увеличени с 12%. Това представлява разход от над 3,7 млрд. лева, което е сериозно напрежение в бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО). Това каза по БНТ вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров.

Междувременно служебният премиер Гълъб Донев потвърди тази сутрин, че служебното правителство планира да внесе проект на бюджет в края на април, в който е заложен такъв ръст на пенсиите.

Няма да се предлага увеличение на осигурителните вноски, заяви вицепремиерът. И посочи, че ръстът на минималната работна заплата и на заплатите в реалния сектор, ще доведе до повишаване на осигурителните приходи. Той няма да компенсира нарасналите разходи, но ще се обсъжда в предстоящите дискусии по бюджетната процедура, каза Лазаров.

Той не отговори конкретно за исканото от синдикатите увеличение на минималната заплата на 850 лева. И припомни, че тя вече е увеличена на два пъти в последната половин година и ръстът ú изпреварва този на инфлацията. Освен това ръстът ú има сериозно отражение върху публичните разходи, изтъкна Лазаров. Тези ефекти трябва да бъдат отчетени, каза той и допълни, че ще се направи оценка на всички ефекти, преди да се пристъпи към подобно увеличение. 

По отношение на обявените великденски добавки от 70 лв. За половината от пенсионерите в страната социалният министър уточни, че приетият удължителен закон от Народното събрание за държавния бюджет и бюджета на ДОО не предвижда гъвкавост по отношение на механизмите, които може да използва служебният кабинет. Поради тази причина основният проблем е свързан с липсата на нормативно основание да се извърши подобен разход.

Лазаров заяви, че съгласно действащото законодателство са имали възможност да осигурят изплащани разходи, които да бъдат в същото равнище като предходната година. Тогава разходите по консолидираната фискална програма са малко над 12 млрд. лв., а в този момент те са малко над 15 млрд. лв., каза той. Това, според министъра, означава, че с политиките приети от предходните две Народни събрания се оказва, че има сериозно напрежение в разходната част.

Лазаров припомни, че когато миналата година е имало коледни добавки от 70 лв. за всички пенсионери, много от хората са заявили, че не е справедливо, защото и пенсионери с над 3000 лева пенсия са получили помощ.

"Така че сегашният вариант е най-справедливият подход, защото става дума за подкрепа на онези, които имат най-голяма нужда, а именно тези, които получават пенсия до границата на бедността. Това са почти половината пенсионери", каза Лазаров.

Министърът обаче допълни, че винаги когато има граница, под която се получават тези плащания, се появява т.нар. "синдром на границата".

Причината да не получат добавки всички пенсионери е по-скоро законодателен, а не финансов, каза вицепремиерът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:19 | 07.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още