IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюджетът на ДОО за 2024 г. предвижда 3750 лв. максимален осигурителен доход

Работодателите да плащат болничен за първите два дни вместо за първите три, одобри Надзорният съвет на НОИ

13:53 | 14.11.23 г. 15
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

От 1 януари 2024 г. максималният осигурителен доход нараства до 3750 лева, от 1 юли всички пенсии се увеличават с 11%, а размерът на обезщетението за отглеждане на дете до двегодишна възраст се запазва на 780 лева. Това предвижда проектът за бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2024 г. 

На заседание днес Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) утвърди проекта на Закон за бюджета на държавното обществено осигуряване за следващата година. Членовете на съвета се запознаха със заложените в документа законови промени и подкрепиха с мнозинство направените предложения, съобщиха от осигурителния институт.

Предвижда се ръст на пенсиите с 11% от 1 юли догодина по швейцарското правило – с 50% от ръста на инфлацията и 50% от ръста на средния осигурителен доход. Минималната пенсия за стаж и възраст ще достигне 580,57 лева, а социалната пенсия за старост - 307,07 лева. Автоматично ще се повишат и размерите на останалите видове социални пенсии, които не са свързани с трудова дейност. Ще се повишат и изплащани добавки, тъй като те също се изчисляват като процент от базовата социална пенсия.

В предлагания проект се залага ръст на т. нар. "вдовишка добавка", която ще се увеличи от 26,6% на 30% от 1 юли догодина. По данни на НОИ над 680 хиляди възрастни хора получават вдовишката добавка.

На 780 лева се запазва размерът на обезщетението за отглеждане на дете до двегодишна възраст и за отглеждане на дете до 8-годишна възраст от бащата (осиновителя).

Минималният осигурителен доход от 1 януари 2024 г. ще е равен на предвидената минимална заплата от 933 лева. Максималният осигурителен доход се повишава до 3750 лева, като спрямо сегашният му размер ръстът е от 350 лева. 

Проектобюджетът предвижда минималният осигурителен доход на самоосигуряващите се и на земеделските стопани и тютюнопроизводителите да се увеличи от 780 на 933 лева.

Предлага се работодателите да плащат обезщетението за болест за първите два дни болничен, като в момента те поемат първите три дни от боледуването.

Запазва се размерът на еднократната помощ при смърт на осигурено лице - 540 лева. Запазват се минималният дневен размер на обезщетението за безработица – 18 лв., както и максималният му дневен размер – 85,71 лева.

Бюджетът на Държавното обществено осигуряване за следващата година е в размер на 24,343 млрд. лева. Държавата планира да събере от осигуровки 12,73 млрд. лева. Недостигът, който ще се покрие от бюджета, е малко над 11 млрд. лева, пише БНР.

За пенсии ще се изразходват 21,606 млрд. лева. 

Представители на Българската стопанска камара (БСК) и КНСБ коментираха проектобюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2024 г. преди днешното заседание на Надзорния съвет на НОИ. От бизнеса одобряват проекта, синдикатите имат резерви.

„Положителното е, че намалява плащането на първите три дни болничен на два дни за сметка на работодателите", каза зам.-председателят на БСК Мария Минчева, цитирана от БТА. "Другото положително е, че се запазва размерът на обезщетението на втората година на майчинството и не се приравнява на минималната работна заплата“, посочи тя. По думите ѝ мерките трябва да са в посока да се активизират хората да се връщат пазара на труда. 

Според Минчева се е избързало с предложението за повишаването на максималния осигурителен доход, защото по думите й се гледа един параметър, а не съотношенията в системата.

„Със смесени чувства посрещаме предложения проектобюджет. Има доста положителни неща, но те не дават достатъчно основания на КНСБ поне днес да го подкрепим“, каза Ася Гонева от КНСБ.

"Категорично трябва да бъде пипнато обезщетението за безработица", посочи тя. И добави, че според синдиката минималният размер на това обезщетение трябва да бъде 24 лв., а максималният – 114 лева. Гонева каза, че е добра перспективата за увеличение на пенсиите с обявените 11% от догодина.  

Предстои съгласуването на проектозакона в Националния съвет за тристранно сътрудничество, приемането му от Министерския съвет и окончателното му гласуване в Народното събрание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:53 | 14.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

14
rate up comment 6 rate down comment 2
SnaGi
преди 5 месеца
До: zelka007, Още не ми побира ума от къде събираш толкова самочувствие под всяка тема да коментираш, като интелектуално си на нивото на първокласник. Дали пък не си пълен аутсайдер в реалността и тук във форума не търсиш някакъв смисъл на съществуването си :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 2
SnaGi
преди 5 месеца
До: zelka007, Правилно, неща от които не разбираш, не е дорбе да коментираш. Приветстваш укриването на осиг. доходи, а в същото време говориш, колко ефективен бил разходно покривния модел в БГ. Държава, в която над 50% от бюджета се отделя за покриване на пенсиите. За втори стълб, който се ДЗПО и е с мн малък дял от вноските както и 3ти стълб, който е изцяло доброволен, дори няма смисъл да се коментира. Както казах, без изсветляване на икономиката, всяко сравнени в Европа е неуместно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 7
zelka007
преди 5 месеца
До: SnaGi ... хех ... смешно егоистично шебече с пухкави мазни ръчички ... ти си едно от последните същества , с които бих коментирал ползите от моделът на солидарното здравно и пенсионно осигуряване за обществото/държавата , в която се прилага . значението на вторият и третият стълб в него... и защо този модел е ефективен и устойчив , и се налага за водещ в развитите държави ... не случайно Европа е желана крайна дестинация за огромна част от търсещите сигурност и перспектива мигранти ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 2
SnaGi
преди 5 месеца
До: zelka007, Отново нищо не си разбрал. Поредния ти коментар без никаква стойност. Пак ще го кажа, нивото ти е супер ниско, но арогантността ти е голяма. Като цяло никаква полза от теб, човек без работа и перспектива си...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 9
zelka007
преди 5 месеца
До: Скъсана_Ушанка ... ти и сега и у нас можеш да си внасяш в пенсионни сметки колкото искаш и на колкото места можеш и ти се броят за разход и не се облагат ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 10
zelka007
преди 5 месеца
До: SnaGi ... хихи ... шебек , разпищолил си се надлъж и нашир ... ми вземи стани един строител , или механик , ве ... що се пенявиш ... ?! ... хем нема да плащаш данъци , хем ще си богат ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 1
Скъсана_Ушанка
преди 5 месеца
До: Repoman Няма смисъл да плащаш по-голям МОД, просто защото финансираш пенсиите на другите в кюпа. Най-добрата система е в САЩ, Австралия и тн. - имаш 20 фонда, осигурявай се с колкото искаш. Парите ти се трупат и инвестират консервативно във фонда. Ако искаш внасяй 10% от дохода, ако искаш 50%. Ако има достатъъчно и на 40 можеш да,се пенсионираш, а други - никога. Всичко зависи от човека. А тука внасяш, заьда се плащат надтоящите пенсии, а твоята докато дойде време за нея...кой знае.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 5
SnaGi
преди 5 месеца
Пенсионния модел в Б-я е разходно покривен, което означава, че високия ти принос към пенсионната с-*** сега, не ти дава гаранция, че в момента на пенсиониране ще получаваш справедливата пенсия отговаряща на вноските през годините. С оглед на изложените факти е абсалютно некоректно да се сравнява това тук и в Европа и да се говори, кое било правионо и справедливо, при положение,че има множество условия, които трябва да се изпълнят преди хората да бъдат монивирани да вкарват пари в системата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 5
SnaGi
преди 5 месеца
До: Repoman, И защо трябва да ми се дава възможност за финансиране на системата, като системата нищо не предоставя в замяна. Факта, че дори и сега при МОД 3400 всеки месец вкарвам в системата няколко пъти повече от това, което вкарва осиг. се на мин. заплата. По голяма част от осиг се на МОД имат и допълнително здравно осиг. и почти не ползват услугите на задравната система, както и много по рядко ползват болнични, спрямо останалите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 4
SnaGi
преди 5 месеца
До: penman, Богати страни са, понеже има държава и осигурителната система обхваща мнозинството от обществото. Тук се опитваме всичко да пада върху плещите на една шепа образовани хора, а мнозинството от участниците на трудовия пазар не ги закачаме като фризьори, строителни работници, така наречениете майстори, хотелиерски/расторантьорски сектори, продавачи в магазини, шофьори и т.н. Това е, което се сещам на примависта или не се осигуряват или са на минимума.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още