IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министър Шалапатова: Социалният бюджет е строг, но прави инвестиции в качеството на живот

Този бюджет тепърва ще се дискутира, ще се обсъжда с народните представители и с нашите социални партньори, посочи тя

11:20 | 11.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Бюджетът в социалната сфера се увеличава с 400 млн. лв., съобщи министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова пред БНТ. По думите ѝ той е строг, но същевременно прави инвестиции в качеството на живот на хората.

„Този бюджет тепърва ще се дискутира, ще се обсъжда с народните представители и с нашите социални партньори“, посочи тя и допълни, че такова увеличение на социалния бюджет не е имало в последните години.

От коментара ѝ стана ясно още, че 11-процентовото увеличение на пенсиите вече е заложено в бюджета - след няколко месеца ще бъде факт, защото от 1 юли влиза в сила за всички пенсии, отпуснати до декември тази година.

Тя обясни, че социалната пенсия ще стане 307,07 лв., а средната пенсия за осигурителен стаж ще нарасне до 971 лв.

Това е сериозно увеличение, коментира министърът. „И на мен би ми се искало да бъде певече, но това са възможностите на системата“, заяви Шалапатова.

Според средносрочната прогноза на финансовото министерство се очаква под 4% поскъпване на основните храни и услуги, т.е. увеличението на пенсиите е достатъчно, че да го компенсира, посочи още министърът.

„Посланието към пенсионерите, което дава нашето правителство е добро - не е важно да се дадат 50 лв. за Коледа, а да има устойчив ръст на пенсиите. Като министър ми прави впечатление, че като става дума за пенсионерите, в политическите среди се говори единствено за размера на пенсиите", заяви тя.

От началото на декември започват срещи с пенсионери, за да се чуе тяхната позиция - срещите ще бъдат в читалища, клубове, каза още министърът.

„Моят приоритет е да чуем какви са предложенията и нуждите на пенсионерите за това те да участват на пазара на труда, да придобиват повече дигитални компетенции и да бъдат информирани“, посочи Шалапатова.

Късно в петък финансовият министър Асен Василев представи проекта за Бюджет 2024. Увеличение на пенсиите по швейцарското правило с 11%, минимална работна заплата от 933 лв. и малко над 2% от брутния вътрешен продукт (БВП) за отбрана са сред параметрите, заложени в него.

Очаква се бюджетът да влезе за обсъждане в парламента на 22 ноември. „В рамките на следващите две седмици предстои обсъждане на бюджета и ще се търси сечението, при което би получил парламентарна подкрепа“, каза Василев и обясни, че в този период са възможни корекции.

Бюджетът е разчетен при брутен вътрешен продукт от 205,8 млрд. лева, което включва ръст на БВП от 3,2% и средногодишна инфлация от 4,8%. Очаква се инфлацията в края на 2024 г. да се забави до 3%. Дефицитът, при който бюджетът е разчетен, е 3% на касова основа и 2,9% на начислена основа. Държавният дълг се очаква да остане на същите нива като процент от БВП - 23,8%, каза Василев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:20 | 11.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още