IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономист: Ще има намаляване на дефицита чрез свиване на някои разходни пера

Има индикация за забавяне на инфлацията, но тя не спира, каза Васил Караиванов

11:17 | 13.11.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Евентуално намаляване на дефицита на бюджета чрез свиване на някои от разходните пера в него предвижда икономистът Васил Караиванов, преподавател в Стопанския факултетна СУ „Св. Климент Охридски“.

„Когато има лимит за приходите, съвсем естествено е да се орежат някои от разходните пера, но ми е трудно да прогнозирам кои точно“, коментира той пред БНР.

Представеният в петък проект за бюджет за 2024 г. предвижда увеличение на пенсиите по швейцарското правило с 11%, минимална работна заплата от 933 лв. и ръст на средната работна заплата от 10-12%. Обсъждането му в парламента предстои.

Според Караиванов от трите социални показателя – минимална работна, средна работна заплата и пенсия, правителството може активно да осигури пари само за пенсиите.

"Заложено е догодина от юли месец да се спази швейцарското правило и с 11% да нараснат пенсиите. Оттам насетне минималната работна заплата е чисто административна мярка – определя се едно минимално ниво, а работодателите трябва да осигурят парите за нейното заплащане, съответно – повишението. Средната работна заплата е статистически показател. Дали самите работодатели ще продължават да увеличават възнагражденията на своите служители, с какви темпове, кога – тук трудно можем да прогнозираме“, каза той и допълни, че прогнозата за средната работна заплата е по-скоро пожелание.

„Такъв социално насочен бюджет досега не сме виждали“, каза още Караиванов. Той отбеляза, че заложеният дълг представлява проблем за следващите няколко бюджета, защото всеки нов дълг трупа допълнително дългове и лихвени плащания, които изяждат потенциала за раздаване по другите пера.

По думите му лихвените плащания в бюджета нарастват с до 47%.

Относно данъчната политика на правителството Васил Караиванов  отбеляза, че няма голям ефект, ако се промени само един показател, а трябва да се действа комплексно, за да има ефект и оптимално събиране на приходи, което да осигурява разходната част.  

„Това, което се наблюдава през последните години, е, че първо се формира разходната част, а след това започват да се търсят приходите, а като не се намерят – започват да се орязват заложените пера в бюджета и то предимно капиталовите разходи, и това е вече 15 години. Като не се реализират капиталовите разходи, не се създава инфраструктура и възможност за допълнително развитие на икономиката за следващите периоди“, каза още той.

Според Караиванов макар да има индикация за забавяне на инфлацията при храните, тя не спира.

„Инфлацията затихва, но не спира. Цените продължават да пъплят нагоре“, каза той. Караиванов отбеляза, че планираната от икономическото министерство инициатива „Достъпно за вас“ ще има по-скоро пиар ефект.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:17 | 13.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още