IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюджетът на ДОО за 2024 г. предвижда 3750 лв. максимален осигурителен доход

Работодателите да плащат болничен за първите два дни вместо за първите три, одобри Надзорният съвет на НОИ

13:53 | 14.11.23 г. 15
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

От 1 януари 2024 г. максималният осигурителен доход нараства до 3750 лева, от 1 юли всички пенсии се увеличават с 11%, а размерът на обезщетението за отглеждане на дете до двегодишна възраст се запазва на 780 лева. Това предвижда проектът за бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2024 г. 

На заседание днес Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) утвърди проекта на Закон за бюджета на държавното обществено осигуряване за следващата година. Членовете на съвета се запознаха със заложените в документа законови промени и подкрепиха с мнозинство направените предложения, съобщиха от осигурителния институт.

Предвижда се ръст на пенсиите с 11% от 1 юли догодина по швейцарското правило – с 50% от ръста на инфлацията и 50% от ръста на средния осигурителен доход. Минималната пенсия за стаж и възраст ще достигне 580,57 лева, а социалната пенсия за старост - 307,07 лева. Автоматично ще се повишат и размерите на останалите видове социални пенсии, които не са свързани с трудова дейност. Ще се повишат и изплащани добавки, тъй като те също се изчисляват като процент от базовата социална пенсия.

В предлагания проект се залага ръст на т. нар. "вдовишка добавка", която ще се увеличи от 26,6% на 30% от 1 юли догодина. По данни на НОИ над 680 хиляди възрастни хора получават вдовишката добавка.

На 780 лева се запазва размерът на обезщетението за отглеждане на дете до двегодишна възраст и за отглеждане на дете до 8-годишна възраст от бащата (осиновителя).

Минималният осигурителен доход от 1 януари 2024 г. ще е равен на предвидената минимална заплата от 933 лева. Максималният осигурителен доход се повишава до 3750 лева, като спрямо сегашният му размер ръстът е от 350 лева. 

Проектобюджетът предвижда минималният осигурителен доход на самоосигуряващите се и на земеделските стопани и тютюнопроизводителите да се увеличи от 780 на 933 лева.

Предлага се работодателите да плащат обезщетението за болест за първите два дни болничен, като в момента те поемат първите три дни от боледуването.

Запазва се размерът на еднократната помощ при смърт на осигурено лице - 540 лева. Запазват се минималният дневен размер на обезщетението за безработица – 18 лв., както и максималният му дневен размер – 85,71 лева.

Бюджетът на Държавното обществено осигуряване за следващата година е в размер на 24,343 млрд. лева. Държавата планира да събере от осигуровки 12,73 млрд. лева. Недостигът, който ще се покрие от бюджета, е малко над 11 млрд. лева, пише БНР.

За пенсии ще се изразходват 21,606 млрд. лева. 

Представители на Българската стопанска камара (БСК) и КНСБ коментираха проектобюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2024 г. преди днешното заседание на Надзорния съвет на НОИ. От бизнеса одобряват проекта, синдикатите имат резерви.

„Положителното е, че намалява плащането на първите три дни болничен на два дни за сметка на работодателите", каза зам.-председателят на БСК Мария Минчева, цитирана от БТА. "Другото положително е, че се запазва размерът на обезщетението на втората година на майчинството и не се приравнява на минималната работна заплата“, посочи тя. По думите ѝ мерките трябва да са в посока да се активизират хората да се връщат пазара на труда. 

Според Минчева се е избързало с предложението за повишаването на максималния осигурителен доход, защото по думите й се гледа един параметър, а не съотношенията в системата.

„Със смесени чувства посрещаме предложения проектобюджет. Има доста положителни неща, но те не дават достатъчно основания на КНСБ поне днес да го подкрепим“, каза Ася Гонева от КНСБ.

"Категорично трябва да бъде пипнато обезщетението за безработица", посочи тя. И добави, че според синдиката минималният размер на това обезщетение трябва да бъде 24 лв., а максималният – 114 лева. Гонева каза, че е добра перспективата за увеличение на пенсиите с обявените 11% от догодина.  

Предстои съгласуването на проектозакона в Националния съвет за тристранно сътрудничество, приемането му от Министерския съвет и окончателното му гласуване в Народното събрание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:53 | 14.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

4
rate up comment 15 rate down comment 5
SnaGi
преди 6 месеца
До: penman, Увеличаването на МОД засяга само честно плащаштите и осигуряващите се на МОД. Ако си говорим за осигуровки, системата няма пари, защото дела на сивата икономика и не осигуряващите се е ужасно голяма. Има ужасно много добре печелещи сектори на иконимиката, които не вкарват нищо в държавната сисмета на осигуряване. За пореден път се привилигироват сивите сектори, а високо образованите и полагащи цял живот усили да печелят средни доходи са допълно натоварени от въпростното решение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 2
penman
преди 6 месеца
В ЕС има страни, където въобще няма такъв таван, а където го има, той е в пъти по-висок. Отделно данъците са доста по-големи. Затова са богати страни, а България е страна на шепа супер богати мошенници и огромна маса от Андрешковци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 0
VenislavRN
преди 6 месеца
Хехе да им се даде все едно те искат пък не могат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 17
Repoman
преди 6 месеца
Това повишение е добре, но все още е малко, МОжеше поне към 4500лв. или дори 5000лв. да се повиши, за да може да се даде на хората с по-високи доходи да участват по-активно във финансирането на системата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още