IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тристраннният съвет не постигна единодушие за бюджета на обществено осигуряване

Ръстът на пенсиите, на минималната заплата и на максималния осигурителен доход се оказаха препъникамък за бизнес организациите

18:27 | 21.11.23 г.
Снимка: Getty
Снимка: Getty

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) не постигна единодушна подкрепа за проектобюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2024 г. Част от работодателските организации го подкрепиха, но други се въздържаха. Синдикатите посочиха, че на този етап не подкрепят проектобюджета на ДОО и поставиха условия, които биха могли да променят позицията им.

От Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) се въздържат от подкрепа на проекта. Основният аргумент е липсата на реформи. „Нашето становище е, че трябва да се извърши пенсионна реформа, която е плод на широко обществено обсъждане“, коментира Добрин Иванов. По думите му трябва да се обсъди и постигне широко съгласие за увеличаване на пенсионната възраст.

От АИКБ категорично не подкрепят увеличението на минималната работна заплата до 933 лв. догодина, не са съгласни и с увеличението на максималния осигурителен доход от 3400 на 3750 лева.

Асоциацията на индустриалците подкрепя предложението работодателят да плаща първите два дни от болничния период на служителите вместо досегашните три. Оттам приветстват и запазването на размера на майчинството през втората година и запазването на размера на обезщетението за безработица.

Българската стопанска камара (БСК) потвърди принципната си позиция „за“ проекта.

Цветан Симеонов от Българската търговско-промишлена палата (БТПП) коментира, че от организацията са притеснени, че не се взима под внимание становището на бизнеса, че формулата за определяне на минималната работна заплата е грешна. Въпреки забележките той каза, че организацията като цяло подкрепя проектобюджета на ДОО.

Румяна Георгиева от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) определи предложения бюджет на ДОО като балансиран. „Ръстът на максималния осигурителен доход ни дава основание да се въздържим от подкрепа въпреки професионализма, с който е изготвен проектът“, посочи тя.

Съюзът за стопанска инициатива (ССИ) се въздържа от подкрепа на предложения проектобюджет. От организацията смятат, че нарастването на пенсиите води до по-голям дефицит в бюджета. От ССИ не одобряват и вдигането на максималния осигурителен доход.

В хода на дебата представители на бизнеса засегнаха темата, че е необходимо да се започне да се обръща повече внимание на втория пенсионен стълб. 

„За да подкрепим проектобюджета на ДОО, КНСБ поставя две категорични и едновременно важни условия“, каза Ася Гонева. „Едно от тях ще бъде условие и за подкрепа на държавния бюджет – обезщетенията за безработица“, коментира тя. „Второто условие е свързано с мярката да бъде ограничен периодът, в който предприятията могат да декларират дължимост на осигурителните вноски, без ефективно да ги внасят“, посочи Гонева. „Като организация, представляваща интересите на осигурените лица, нямаме право да дадем подкрепа, ако не бъдат изпълнени тези условия и считаме, че те са достатъчно разумни и подпомагат други сектори“, обобщи експертът на КНСБ.

Конфедерацията на труда „Подкрепа“ също не подкрепя проектобюджета на ДОО. Основната причина за това е размерът на обезщетенията за безработица. Не виждаме логика едни неща да се качват, а други да се замразяват, коментира Атанас Кацарчев. Той посочи, че от КТ "Подкрепа" не са съгласни и с размера на линията на бедност. 

Проектобюджетът на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2024 г. предвижда увеличение с 11% на всички пенсии, отпуснати до края на 2023 г., от 1 юли догодина по „швейцарското правило“. Заложен е ръст и на т.нар. вдовишка добавка за починал съпруг. От началото на 2024 г. минималната работна заплата ще стане 933 лв. Предвижда се увеличение на минималния и максималния осигурителен доход. Не се предвижда ръст на обезщетението за втората година майчинство, като се запазва на 780 лева. Няма да се повиши и размерът на месечната помощ за безработица. (БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:27 | 21.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още