IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правят нов анализ на пенсионната система у нас до юни 2024 г.

Въпросът за промяна на категорията труд за работещите в центровете за спешна помощ предстои да се обсъжда

10:02 | 23.08.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

До юни 2024 г. ще бъде изготвен анализ на системата за задължителното пенсионно осигуряване. Целта е да се идентифицират съществуващите проблеми в системата и да се дадат предложения за подобряването ѝ. Това посочват от Министерството на труда и социалната политика (МСТП) в отговор до БТА относно преразглеждането на категориите труд.

Съгласно мярка от Програмата за управление на Република България за периода юни 2023 - декември 2024 г. анализът ще представи цялостен преглед на системата, категориите на труд за пенсиониране, учителския пенсионен фонд, наследствените пенсии, „вдовишките добавки“ и инвалидните пенсии, както и предложения за подобряване на пенсионната система.

През юли социалният министър Иванка Шалапатова имаше срещи със синдикалните и работодателски организации, на които беше обсъдена темата за необходимостта от анализ на състоянието на пенсионната система, в това число и финансовата ѝ стабилност. 

Относно действията по отправеното от Министерството на здравеопазването (МЗ) предложение за промяна на категорията труд за работещите в центровете за спешна помощ от МТСП посочват, че към тях е била отправена покана за определяне на представители, които да участват в междуведомствена работна група, сформирана от Министерството на здравеопазването. Такива представители са били определени от социалното министерство, но до момента междуведомствената работна група не е заседавала.

В понеделник здравният министър проф. Христо Хинков коментира темата. Попитан дали е възможна промяна в категорията на труд за работещите в центровете за спешна помощ, той каза, че проблемът е сериозен и изисква отношение на тристранния съвет.

В момента работещите в центровете за спешна медицинска помощ са трета категория труд. Те настояват категорията им да се промени и да стане първа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:02 | 23.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още