IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обезщетението за втората година от майчинството ще бъде 780 лв., пенсиите се вдигат с 12%

Парламентът прие на второ четене бюджета на държавното обществено осигуряване за 2023 г.

19:41 | 26.07.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

От 1 юли пенсиите за трудова дейност, отпуснати до края на миналата година, се осъвременяват с 12%, а обезщетението за втората година от майчинството се повишава на 780 лева, считано от 1 януари 2023 г. Това реши окончателно парламентът, който прие на второ четене бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2023 година.

Повечето поправки влизат в сила от 1 август тази година - ръст на минималните осигуровки за земеделските стопани от 710 до 780 лева, както и повишение на минималния осигурителен доход, който се приравнява на минималната заплата от 780 лв.

Депутатите одобриха балансиран бюджет на държавното обществено осигуряване (ДОО), който предвижда общата сума на приходите и трансферите за годината да са в размер на 21,8 млрд. лева и също толкова разходи, което е повишение с 3,5 млрд. лева в сравнение с предходната 2022 година.

Разходите за пенсии възлизат на 19,1 млрд. лева. Планираните приходи от осигурителни вноски са 11 млрд. лева, предвиден е и допълнителен трансфер от държавния бюджет за покриване недостига в бюджета на ДОО в размер на 10,2 млрд лева.

Обезщетението за отглеждане на дете до 2-годишна възраст и за отглеждане на дете до 8-годишна възраст от бащата (осиновителя) се увеличава от 710 лв. на 780 лв., считано от 1 януари 2023 г. Отхвърлено беше предложението на БСП обезщетението за отглеждане на дете до 2-годишна възраст да бъде повишено на 850 лева.

От 1 август т. г. минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица, за регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители се увеличава от 710 на 780 лева. Беше отхвърлено предложението на ДПС да не се вдига минималният осигурителен доход за земеделските производители и той да остане 710 лева.

Максималният месечен размер на осигурителния доход остава 3400 лева.

С 12% от 1 юли т. г. се осъвременяват пенсиите за трудова дейност, отпуснати до края на миналата година. От същата дата минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст става 523 лева.

Отхвърлени бяха предложенията на БСП за преизчисляване на пенсиите с коефициент за осигурителен стаж от 1,35, както и за повишаване на добавката от учителския пенсионен фонд и на вдовишките добавки към пенсиите. 

Отхвърлено беше предложението на БСП за увеличаване на дневното минимално обезщетение за безработица от 18 лева на 23 лева.

Не беше прието предложението на ДПС да отпадне изискването в Кодекса за социално осигуряване земеделските производители да доказват продажбата на растителна или животинска продукция за установяване на наличие на осигуряване.

От ДПС предложиха периодът на майчинството да се признава за действителен осигурителен стаж при преценка за правото на пенсия, ако има недостатъчен осигурителен стаж (поне 15 години действителен стаж и навършени 67 години).

Предложението беше отхвърлено, след като Искрен Арабаджиев (ПП-ДБ) посочи, че по сегашното законодателство периодът на майчинството се зачита за стаж, но с настоящото предложение периодът на майчинството на неработещите майки също ще се зачита за стаж. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:41 | 26.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още