IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След договорка бюджетът на НЗОК за 2024 г. мина през НС на първо четене

Въпреки критиките към бюджета за здраве управляващите се разбраха за нов регламент за назначения. Беше поиската оставката на новото ръководство на НЗОК

13:01 | 01.12.23 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

След договорка между ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната - Демократична България" проектът за бюджет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2024 г. беше одобрен от парламента на първо четене.

Бюджетът за здраве беше подкрепен от 142 народни представители от ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната - Демократична България" и ДПС.  "Против" бяха 60 депутати от "Възраждане", "БСП за България" и "Има такъв народ", без "въздържал се".

Въпреки разгорещения спор в пленарната зала и критиките, че здравният бюджет за 2024 г. е още от същото, че не предлага реформи в здравната система, които да подобрят здравния статус на пациентите, че се наливат 1 млрд. лева повече в същата каса без дъно, депутатите одобриха сметката от 8,1 млрд. лева в бюджета на Здравната каса за следващата година.

Допълнителните средства няма да окажат съществен здравен ефект, липсват полтики за намаляване на здравно неосигурените, няма визия за контрол на разходите, като цяло няма реформи за подобряване на системата, стимулират се стари и добре известни корупционни практики - това бяха основните критики, които се чуха по време на разгорещения дебат.

Изказванията се завъртяха около това, че борбата е за това кой ще разпределя 8 млрд. лева. Депутатите визираха избраното ръководство на НЗОК – управителят от ПП и подуправителят от ГЕРБ.

Георги Гьоков от "БСП за България" заяви, че няма да подкрепят предложения бюджет на касата, защото той остава далеч от перфектния - който да решава поне основните проблеми на сектора. Има много мотиви за отхвърляне на този бюджет, отбеляза той и припомни, че и ГЕРБ не го подкрепиха в здравната комисия, както и в бюджетната.

Левият депутат акцентира върху липсата на политики към здравно неосигурените граждани, които нарастват, както и липсата на политики за преодоляване на корупционните практики в Здравната каса. Няма и политики за повишаван на контрола по разходване на ресурса.

Ясно е за какво е битката – кой ще разпределя рекордните средства. На никой не му пука за системата, а само за усвояване на много пари, каза Гьоков.

Разходите за извънболничната помощ се увеличават вече години наред, но продължават да са ориентирани към болниците. Отново се прави реверанс към болниците и то частните, налице са фиктивни пациенти само за да се усвояват средства, каза Гьоков. Той призова до второ четене да се „вкара и някоя политика“ за подобряване на системата, а не просто да остане като бюджет с увеличени стойности.

Председателят на комисията и депутат от ГЕРБ Костадин Ангелов отново разкритикува прокарването на законови промени, които не са минали обществено обсъждане, през Закона за бюджета на Здравната каса. От ГЕРБ възразиха заради заложения мораториум за разкриване на нови болници и дейности през следващата година и прехвърлянето от здравното министерство към НЗОК на отговорността за централизирано възлагане на обществени поръчки.

Това е порочно, защото лишава НС от парламентарен контрол за разходването средства за лекарства по реда на централното възлагане, каза депутатът.

Относно предложението за нови договори и дейности Ангелов заяви, че е чист лобизъм за частна болница от страна на управителя на НЗОК.

Той заяви от трибуната, че управителят на НЗОК е дал съгласие за финансиране на нова частна болница във Варна в нарушение на съгласувателната процедура. В същото време има становище от БЛС, че няма нужда от ново лечебно заведение.

От ИТН също не подкрепиха бюджета на първо четене. Има рекордно увеличение на средствата тази година и затова ще се изтрепят в тази битка за управлението на 8 милиарда лева, каза Станислав Балабанов. Той изтъкна липсата на промени в цялостната философия на закона, както и това, че няма изгледи за намаляване на доплащанията. 

Липсват политики за реформиране на политиките и подобряване на здравния статус на населението, а ръстът на парите за онкозаболявания ще способства за облагодетелстване на отделни кръгове, каза той.

Сумата в бюджета е колосална и щеше да е оправдано, ако имаше здравеопазване на ниво, но е крайно незадоволително и нарушения права на пациентите, каза Маргарита Генчева от "Възраждане" и посочи, че не подкрепят проекта.

По думите й няма взия за контрол на разходите, отпускат се стотици милиони и контролът е недостатъчен и неефективен; наливаме 1 милиард лева повече в същата каса без дъно. За поредна година получаваме още от същото, посочи тя.

Подкрепа за проектобюджета дадоха единствено от ПП-ДБ. Добромир Симидчиев призна, че е налице рекордно увеличение и няма драматични промени, но изтъкна, че ръста на парите за специализирана и извънболнична помощ, както и заложените политики по превенция и профилактика. Има промени, които устойчиво подобряват здравната система и затова ПП го подкрепят“, посочи и той, съгласявайки се, че има нужда от промени до второ четене.

По думите му се продължават реформи – поставя се приоритет във финансирането на първичната извънболнична медицинска помощ с 25% спрямо преходния и на специализираната извънболнична помощ, където парите също се увеличават. Това е добра и правилна тенденция, която този бюджет продължава, каза Симидчиев.

Здравният министър Христо Хинков направи изказване, че не разбира защо има съпротива срещу предлагания здравен бюджет и го определи като най-добрия досега. Структуриран е в посока извънболнична помощ и медико-диагностични дейности, за да се измъкнем от хватката на скъпата болнична помощ и свръххоспитализациите, заяви той.

Бюджетът на касата няма общо с проблемите на здравеопазването с изключение на това, че НЗОК трябва да намери сили да отказва да сключва договори с нови лечебни заведения, смята министърът. Той е убеден, че ще се получат търсените ефекти и ще има постепенно оптимизиране на здравеопазванео, ако бъде одобрен този бюджет.

Тошко Йорданов от ИТН обобщи крайното решение за бюджета, посочвайки, че се оформя огромна корупционна схема през НЗОК. Всичко приключи със стискане на ръце и договорка за споделено крадене. Накрая сглобката се разбра, ще краде заедно, хората ще бъдат ощетени, каза Йорданов.

Докато се провеждаха дебатите по проекта за бюджета на НЗОК в пленарната зала стана ясно, че ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС са се разбрали за регулаторите и бюджета. И двете формации поискаха новото ръководство на НЗОК да подаде оставка.

Целта е да не се допускат конфликти, подобни на този във връзка с избора на подуправител на Здравната каса вчера, стана ясно от изказвания в кулоарите на НС.

Заради постигнатото съгласие по новия регламент лидерите на двете формации ще помолят новоизбраните управител и подуправител на НЗОК да си подадат оставките, за да може изборът им да мине по новия регламент. „Всички останали назначения ще изчакат този регламент", заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

На срещата е потвърдена и подкрепата към премиера Николай Денков и вицепремиера Мария Габриел, както и към цялото правителство. Борисов потвърди, че ГЕРБ няма да иска оставката на финансовия министър Асен Василев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:01 | 01.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 2
zelka007
преди 4 месеца
а пък недоразуменията от възраждане и има такива нефели , да си пускат неплатена отпуска , за нищо не стават ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
zelka007
преди 4 месеца
бесни страшни пенции да престанат да се пънат да плащаме лечението на здравно неосигурените ... толкова години имаха да станат здравно осигурени ... не може 6млн да се осигуряват , а 1млн да се правят на дръж ми шапката и като им дотрябва нещо , внасят за 6 месеца назад и все едно нищо не е било ... айде у лево и да потапят !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още