IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Денков: Политическите игри с бюджета за здраве са опасни за здравето

Целта ни е дълбока реформа на здравеопазването, която ще сложи край на познатите проблеми, заяви премиерът

10:49 | 29.11.23 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

 Политическите игри с бюджета за  здраве са опасни за здравето – буквално. Неприемането на бюджета за здраве в ресорната комисия е удар и по лекарите, и по пациентите. Това заяви премиерът Николай Денков в началото на днешното заседание на Министерският съвет.

Коментарът е по повод неприетия вчера от здравната комисия на първо гласуване законопроект за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2024 г.

Денков припомни, че планираният бюджет за здраве догодина е рекорден - с над 1,1 млрд. лв. повече от този за 2023 г., и възлиза на 8,1 млрд. лв.

Над 3 млрд. лева са за болниците включително 60 млн. лева допълнително за извънредни ситуации, аварии. Приоритет са засилване на профилактиката, ранното диагностициране на хронични, онкологични и социалнозначими заболявания. Работи се по развиването на нови програми за ранно диагностициране на заболяванията. За всичко това има финансиране в бюджета", посочи Денков.

Той акцентира, че електронизацията е друг основен приоритет, който ще гарантира изсветляването на системата - къде отиват парите ни, изнасят ли се незаконно лекарства. Затова електронизацията, включително и е-рецептите, са ключова част от здравната реформа на правителството.

Премиерът припомни, че държавата е поела анжгажимент да увеличи заплатите на медицинските работници, да подобри условията за работа на младите специалисти и да търси решение на проблема с високата средна възраст на медицинските специалисти и недостига на кадри.

Като трети приоритет на правителството в сектора Денков посочи изсветляване на процесите в управлението на болниците – здравното министерство следва да мобилизира контролните си звена да осъществмят контрол, а резултатите, където е възможно, да бъдат обявявани публично. 

„Целта ни е дълбока реформа на здравеопазването, която ще сложи край на познатите проблеми. Това не става само с пари, но и с промени в управлението, контрола и увеличаването на прозрачността в здравната ни система“, каза Денков.

„Надявам се, че заедно с Народното събрание ще успеем да осъществим тази реформа. Без нея нищо друго няма значение", заяви премиерът.

"Ние не сме против бюджета. Смущава ни, че се забранява откриването на нови болници и обществените поръчки за онколекарства, които отиват директно в Здравната каса", Каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в отговор на министър-председателя, който разкритикува решението на здравната комисия да не подкрепи бюджета на НЗОК за догодина.

"Въздържахме се, за да може в зала да питаме защо искат обществените поръчки да идат в НЗОК и защо забраняват нови клинични пътеки". Борисов уточни, че това не означава, че ГЕРБ иска оставката на здравния министър. "Искаме министърът да си носи пряка политическа отговорност", каза Борисов. Той допълни, че партията му има резерви към шефа на НЗОК.

По-рано зам.-председателят на здравната комисия д-р Александър Симидчиев коментира, че бюджетът на Здравната каса е бил отхвърлен без конкретни мотиви. Той определи бюджета за здравеопазване като добре балансиран. "Не виждам някъде да има недофинансиране. Не смятам, че количеството пари определят качеството. То е въпрос на стандарти и възпроизводимост, които да бъдат въведени от изпълнителната власт и професионалните съсловни организации", коментира д-р Симидчиев по Bulgaria ON AIR.

Той се надява да има политическо решение в полза на пациентите във връзка с възлагането на обществени поръчки за доставки на медикаменти.

„В момента част от разходите за лекарства в онкологичните пътеки, които се плащат отделно, в частните болници се разходват на единица медикамент много повече, отколкото в държавните и общинските. Законът за обществените поръчки ангажира едните, не и другите. Това не беше подкрепено в парламента. Това изисква да увеличаваме ефикасността на публичния ресурс", каза още д-р Симидчиев.

„Нуждите се увеличават във връзка с демографията. Хвърлянето на пари по един проблем не го решават, трябва да организираме решаването на проблема", призова д-р Симидчиев. 

„Повишението на парите в бюджета на НЗОК е разпределено по сектори. Забелязва се плавно изместване на тежестта на финансирането към извънболничната помощ с цел осигуряване на профилактика и повишаване на интереса на лекарите да работят в тези системи”, коментира по Нова телевизия д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз.

 „Нашето здравеопазване има интерес да осигури на пациентите добре развита извънболнична помощ с възможност за изследвания”, подчерта Маджаров.

По думите му всеки лев, който се даде в посока превенция, е много по-ефективно похарчен, отколкото всеки лев, който е похарчен, когато се лекува тежко заболяване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:32 | 29.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
andy
преди 4 месеца
Нeщacтнoтo copocпеди прави нeycпешни мозъчни напъни. От толкова бой по kpaтyната, Шишо е скъсал малкото му невронни връзки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още