IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюджетът на НЗОК за 2024 г. не получи подкрепа в здравната комисия

Парламентарната комисия по здравеопазване отхвърли на първо четене проекта за бюджет на фонда за следващата година

14:59 | 28.11.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Парламентарната комисия по здравеопазване отхвърли на първо четене проекта за бюджет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2024 г. Това стана с 4 гласа „за“, 5 „против“ и 9 въздържали се.

Критики срещу проектобюджета изказаха от ДПС, БСП и „Възраждане“. От ГЕРБ възразиха заради заложения мораториум за разкриване на нови болници и дейности през следващата година и прехвърлянето от здравното министерство към НЗОК на отговорността за централизирано възлагане на обществени поръчки.

Председателят на комисията и депутат от ГЕРБ проф. Костадин Ангелов сериозно разкритикува прокарването на законови промени, които не са минали обществено обсъждане, през Закона за бюджета на Здравната каса. По думите му подобна забрана противоречи на свободната стопанска инициатива, липсва и оценка на въздействието за всички засегнати страни.

Ангелов посочи, че вероятно от промяната ще има положителен ефект за бюджета на здравния фонд, но липсват такива конкретни разчети. Той обърна внимание, че ако НЗОК няма право да сключва договори с нови болници догодина, няма да се плаща и за нови клинични пътеки, както и за клинични и амбулаторни процедури. Според председателя на комисията поправката трябва да отпадне, за да се гарантира навременна медицинска помощ за гражданите.

Предложението предвижда мораториумът да важи по отношение на сключването на договори с лечебни заведения, получили за пръв път разрешение за дейност след 31 декември 2023 г., както и за такива, получили разрешение за нови дейности след тази дата. Те няма да могат да сключват договори или допълнителни споразумения с НЗОК за съответните дейности през 2024 г. От мораториума са изключени комплексните онкологични центрове, центровете за комплексно обслужване на деца с увреждания и хронични заболявания, както и диализните центрове.

Идеята за мораториум за нови болници беше анонсирана от здравния министър проф. Христо Хинков още при встъпването му в длъжност. Пет месеца след началото на мандата на правителството "Денков-Габриел" здравното министерство публикува предложението за обществено обсъждане. А здравният министър настоява мораториумът да е валиден до актуализиране на Националната здравна карта. 

В дебатите по бюджета Джевдет Чакъров от ДПС отбеляза, че от партията се въздържат от проекта заради това, че огромна сума пари се наливат във все още нереформираната здравна система и нищо не се прави в тази посока. Той припомни, че преди 23 години при старта на НЗОК бюджетът е бил 800 млн. лева, а сега е нараснал до колосалните 8,1 милиарда лева. Чакъров попита какво е постигнато, има ли удовлетвореност от здравеопазването с нарастването на финансовия ресурс. Той допълни, че продължава да липсва и ефективен контрол на разходването на публичните средства за здраве.

Депутатът изрази съжаление, че за поредна година няма воля за здравни реформи и изброи и други стари проблеми, които не намират решение въпреки нарасналия бюджет. Доплащането от страна на пациента за здраве продължава да е най-високото в ЕС – около 48% при средно 15% за Европа. Увеличава се и броят на неосигурените за здраве, липсват сериозни политики за подобряване на критичното състояние на общинските болници, изброи Чакъров, уточнявайки, че от ДПС ще направят предложения до второ четене.

Георги Гьоков от БСП заяви, че не подкрепят проекта за бюджет, въпреки че се залагат повече пари при „относително прозрачно и ефективно харчене“. По думите му този бюджет остава далеч от ползвателите му и не решава основните проблеми на хората. От БСП не подкрепят предложеното, защото не виждат цели, не се променя философията като цяло и се запазва структурата на здравноосигурителните плащания от предходните години.

От БСП ще предложат до второ четене на закона поне две корекции – безплатни лекарства за деца до 14 години и отпадане на възрастовото ограничение при протезиране в денталната помощ за хора над 65 години.

Проектобюджетът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за следващата година залага над един милиард лева (1,1 млрд. лв.) допълнителни средства. Във финансовата рамка са предвидени разходи за над 8,16 млрд. лева, или с над 1,1 млрд. лв. повече спрямо 2023 година.

Проектът е приет на заседание на Надзорния съвет на здравния фонд и е публикуван на сайта на институцията.

В проекта на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2024 г. се предвиждат общо от приходи и трансфери 8,16 млрд. лв. 

За здравноосигурителни плащания са предвидени 7,63 млрд. лева, като за първична извънболнична медицинска помощ са предвидени 558 млн. лв., за специализирана извънболнична медицинска помощ (включително за комплексно диспансерно (амбулаторно) наблюдение) – над 567 млн. лв., за дентална помощ – над 328 млн. лв., за медико-диагностична дейност – над 261 млн. лв., за болнична помощ – 3,5 млрд. лв.

За лекарства за домашно лечение, за медицински изделия, за диетични храни за специални медицински цели за домашно лечение, за дейности по отпускане на лекарствени продукти за домашно лечение, заплащани изцяло от бюджета на НЗОК, за лекарства за лечение на злокачествени заболявания и лекарства при животозастрашаващи кръвоизливи и спешни оперативни и инвазивни интервенции при пациенти с вродени коагулопатии, включени в пакета здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК и др. - 2 млрд. лв.

Предвидени са 60 млн. лв. за финансиране за медицинския персонал в лечебни заведения, които извършват медицински дейности в отдалечени, труднодостъпни райони или единствени изпълняват съответната дейност в общината, както и до 4 млн. лева за аптеки, работещи по договор с НЗОК, които се намират в отдалечени и труднодостъпни райони или са единствeн изпълнител за съответната дейност в общината, както и с денонощен режим на работа.

В проектобюджета са заложени над 156 млн. лв., за да се гарантира адекватен и качествен достъп до лечение при необходимост по време на престоя и пребиваването им на територията на други държави членки на ЕС. В тази сума са включени и средствата, които Касата заплаща за поставяне на ваксини срещу COVID-19.

За дейности за здравно неосигурени лица са предвидени над 8,7 млн. лв.

В резерва на Здравната каса за следващата година са заложени 238 млн. лв.

Размерът на задължителната здравноосигурителна вноска за 2024 г. се запазва на 8%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:02 | 28.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още