IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производителността на труда у нас е ускорила ръста си през лятото

Заетите лица в икономиката през третото тримесечие са над 3,6 милиона, отчита НСИ

12:44 | 07.12.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Производителността на труда в България за периода юли-септември продължава да ускорява ръста си и се увеличава реално с 2,1% на годишна база, сочат предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ) за брутния вътрешен продукт (БВП) на един зает.

За сравнение, през първото тримесечие на тази година производителността на труда се повиши реално едва с 0,3% на годишна база, а през второто тримесечие – с 1,7% на годишна база.

След като през 2020 г. пандемията рязко сви производителността на труда в България под влияние на пандемичните ограничения, тенденцията се обърна в началото на 2021 г., а през 2022 година, на фона на политическата и икономическа криза, отново последва забавяне на ръста.

Структура на заетите лица по икономически дейности през  третото тримесечие на 2022 и 2023 г.

Източник: НСИ Източник: НСИ

По данни на НСИ заетите лица в икономиката през третото тримесечие са над 3,61 милиона, а общият брой отработени часове е над 1,407 милиарда.

Структурата на заетостта по икономически сектори през третото тримесечие за година се запазва, показвайки увеличение на относителния дял в сектора на услугите и намаление на относителния дял в аграрния и индустриалния сектори.

На едно заето лице се падат 13 423 лева от текущия обем на брутния вътрешен продукт, като всеки зает създава средно 34,4 лв. БВП за един отработен час.

Брутната добавена стойност (БДС) средно на един зает през третото тримесечие на тази година се увеличава реално с 2,3% в сравнение със същия период на предходната година, а БДС за един отработен човекочас се увеличава реално с 3,3%.

По предварителни данни за третото тримесечие равнището на производителността на труда в индустриалния сектор е 14 037 лв. брутна добавена стойност средно на един зает и 34 лв. за един отработен човекочас.

В сектора на услугите всеки зает произвежда средно 11 хил. лв. БДС, като за един отработен човекочас се създават средно 30 лв. от текущия обем на показателя.

Най-ниска е производителността на труда в аграрния сектор – 3 822 лв. БДС на един зает и 10 лв. за един отработен човекочас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:44 | 07.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още