IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сравненията между икономиките може да са подвеждащи

От огромно значение е дали се правят по пазарни обменни курсове или паритета на покупателната способност

19:30 | 21.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Може би сте срещали информациите за забележителния годишен темп на растеж на американската икономика от 5,2 процента през третото тримесечие на тази година. Позволете ми да ви дам предварителен поглед върху случилото се през ноември. Забравете приказките за бърз растеж или меко приземяване, икономиката на САЩ се сви с годишен темп от около 30 процента само през този месец. Това е толкова голям спад, че вероятно означава края на американската мечта, пише икономическият коментатор на Financial Times Крис Джайлс.

Не се безпокойте, не съм си загубил ума, казва той. Изчислението по-горе е вярно, но не е справедливо. Взех икономическото представяне на САЩ през ноември и го преизчислих в евро или юани след конвертиране на американския БВП, използвайки пазарни обменни курсове. След това направих годишното изчисление. Нещото, което доведе до резултата, беше почти 3-процентният спад в стойността на щатския долар през месеца, пише авторът.

Ще бъдете прави, ако мислите, че това е абсурден начин за сравняване на икономики, но е много модерен сред хората, които би трябвало да са наясно с нещата. Да вземем Марк Карни, бивш управител на Английската централна банка (АЦБ), който каза, че преди референдума за Brexit икономиката на Обединеното кралство е била 90 процента от размера на германската, но е намаляла до 70 процента към края на 2022 г. Тази промяна е била причинена от относителният спад на паунда.

Помните ли европейската тревога, разпаленa от Европейския съвет за външни отношения, че ЕС е имал по-голяма икономика от САЩ през 2008 г., а сега американската е с една трета по-голяма? Това се дължеше просто на покачване на щатския долар от ниска база.

Списъкът продължава. Въз основа на тези глупави сравнения, базирани на пазарните обменни курсове, много медии съобщиха, че Япония ще загуби мястото си на третата по големина икономика в света за сметка на Германия през 2023 г. И очевидно САЩ все още са най-голямата икономика в света, като тази на Китай не успява да ги настигне.

Основно изискване за сравнението между държавите е националните и международните данни да дават сходни резултати. Ето защо икономическата професия измисли паритета на покупателната способност (ППС), позволявайки да се правят (несъвършени) сравнения въз основа на стоките и услугите, които могат да се купят. Това има значение за икономическия размер и дори за военната мощ. Не забравяйте, че Китай финансира Народната освободителна армия чрез юани.

Според ППС последните данни на МВФ показват, че БВП на Китай е надвишил този на САЩ по времето, когато Доналд Тръмп „правеше Америка отново велика“. Сега е с 22 процента по-голям. Цифрите изглеждат достоверни, когато се потърсят потвърждаващи доказателства. Производството на електроенергия в Китай, например, изпревари това в САЩ през 2010 г. А през периода 2016-22 г., когато се предполагаше, че икономиката на Китай не отбелязва напредък спрямо американската, това производство нарасна с 45 процента, докато в Америка беше като цяло непроменено.

И на САЩ, и на Китай им е изгодно да не признават промяната в световното икономическо статукво. Бидейки поданик на Великобритания, която загуби статута си на икономически доминант в края на 19 век, но все още има някои илюзии за величие, мога да разбера американското отрицание, посочва авторът. За Китай е по-лесно да избегне отговорностите за изменението на климата, облекчаването на дълговете и други глобални проблеми, ако поддържа статута си на подгласник. В Европа пък е удобно за тези, които искат икономически реформи, да подчертаят чувството за изоставане, защото то може да направи промяната да изглежда по-неотложна.

Но в крайна сметка лошите сравнения насърчават лоши решения. Ще бъде лесно икономиката на ЕС отново да стане най-голямата в света според пазарните обменни курсове. Всичко, което Европейската централна банка ще трябва да направи, е да повиши лихвените проценти достатъчно, за да тласне еврото до необходимото за това ниво. Това може да накара Европа временно да се почувства по-добре, докато не осъзнае, че е влязла в най-лошата рецесия, завършва Джайлс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:23 | 21.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още