IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в ЕС се забави до 3,1% през ноември

Само година по-рано тя бе над 11%

12:53 | 19.12.23 г.
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

Инфлацията в Европейския съюз (ЕС) продължава да се забавя и през ноември, достигайки ниво от 3,1%. За сравнение, през октомври равнището ѝ е бе с 0,5 пр.п. по-високо, показват окончателните данни на европейската статистическа служба Евростат.

Агенцията потвърди и предварителните данни за инфлацията в еврозоната, стигнала 2,4% през ноември спрямо 2,9% през октомври.

Година по-рано инфлацията през 11-ия месец от годината беше 11,1% в ЕС и 10,1% в еврозоната.

На месечна база се отчита дефлация и в двата региона – от 0,6% в еврозоната и от 0,4% в ЕС.

Белгия е единствената държава членка, която отчита дефлация през ноември – от 0,8%. Най-нисък темп на растеж на индекса на потребителските цени бележат Дания (0,3%) и Италия (0,6%). С най-висока инфлация са Чехия (8,0%), Унгария (7,7%), Словакия и Румъния (по 6,9%).

В сравнение с предходния месец годишният ръст на цените се е забавил в 21 от 27 държави членки, останал е без промяна в три и се е ускорил също в три.

В България инфлацията също се е забавила до 5,5% през октомври от 5,9% през октомври. За сравнение, през същия месец година по-рано инфлацията у нас бе 14,3 на сто.

През ноември за годишния темп на инфлация в еврозоната най-много са допринесли цените на услугите – с 1,69 пр.п., следвани от храните, алкохола и тютюневите изделия с 1,37 пр.п. и неенергийните индустриални стоки с 0,75 пр.п. Енергоизточниците влияят с -1,45 пр.п.

Базисната инфлация, изключваща волатилните компоненти като храни, енергоизточници, алкохол и цигари, също се е забавила на годишна база през октомври до ниво от 3,6% от 4,2% през октомври.

По-рано във вторник членът на Управителния съвет на Европейската централна банка Франсоа Вилроа дьо Гало заяви, че основните лихви в еврозоната трябва да бъдат понижени в даден момент през 2024 г., а инфлацията трябва да се забави до 2% най-късно през 2025 г.

"Ще го кажа много ясно този път - това не е просто прогноза, а ангажимент. Ние ще върнем инфлацията до 2% най-късно през 2025 г.," обеща френският централен банкер.

"Французите се притесняват най-много от инфлацията, а в момента тя се охлажда," добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:56 | 19.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още