IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За втора година инфлацията в Турция остава почти 65%

Въпреки ускорението през декември ръстът на цените е по-слаб от прогнозирания от централната банка

12:48 | 03.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Инфлацията в Турция е останала малко под прогнозата на централната банка в края на годината, макар и с леко ускорение през декември, което предполага, че тя може и да надхвърли 70% до май, ако се появят нови рискове, пише Bloomberg.

Годишният ръст на цените се е ускорил до 64,8% през декември, сочат данни, публикувани в сряда, в сравнение с ноемврийското ниво от 62%. Цените в ресторантите и хотелите са се повишили с 93% на годишна база.

Резултатът се доближи до прогнозата, изготвена от централната банка и правителството, което се случва рядко в страна, където официалните очаквания често се оказват прекалено оптимистични. Решението на правителството да повиши минималната работна заплата с близо 50% обаче крие рискове от по-сериозно ускорение на инфлацията, отколкото централната банка очаква.

Цените се повишават с темп, който според централната банка все още изисква допълнително затягане на паричната политика след седем последователни повишения на лихвените проценти от общо 34 процентни пункта от юни насам. Инфлацията приключва втора поредна година на ниво от 65% за първи път от края на 90-те години.

Последната прогноза на паричните власти не предвижда забавяне до втората половина на тази година и очаква Турция да приключи 2024 г. с темп на инфлация от 36%, който все още остава 7 пъти по-висок от официалната цел. Гуверньорът Хафизе Гайе Еркан ще представи новите прогнози на ведомството си през февруари.

В резултатите са налице и признаци за охлаждане на ръста на цените. Месечният измерител, предпочитан от министъра на финансите Мехмет Шимшек, показва, че месечната инфлация през декември е 2,9% спрямо ноември, което е най-слабото ѝ покачване от май насам.

Официалните разходи по заемите остават отрицателни след корекция спрямо текущата инфлация. А базисната инфлация, която премахва волатилните хранителни продукти и енергоизточниците, се е ускорила до 70% на годишна база през декември.

Въпреки това повечето икономисти прогнозират, че цикълът на повишения на лихвените проценти на централната банка ще приключи, когато основната лихва се повиши от 42,5% до 45% по-късно тази година. Централните банкери заявиха, че тя трябва да бъде съобразена с тяхната прогноза за инфлацията в края на 2024 г.

Решението на правителството да повиши минималната работна заплата с 49% тази година може отново да ускори ръста на цените, но някои банки от Wall Street предупредиха, че е необходима по-затегната парична политика.

Увеличението на заплатите накара Ибрахим Аксой, главен икономист на HSBC Asset Management Turkey, да запази прогнозата си за инфлация за края на годината на ниво от 45%, с близо 10 процентни пункта над прогнозата на централната банка за 2024 г.

„Повишението беше по-голямо, отколкото очаквахме, и създава риск от ново ускорение на инфлацията“, добави Аксой.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:49 | 03.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още