IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чуждите инвестиции в Китай достигнаха тригодишно дъно

Някои инвеститори смятат пазара за пренаситен, но други са изплашени от бавното възстановяване на икономиката и строгите правила

16:40 | 19.01.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Новите директни чуждестранни инвестиции в Китай намаляват до най-ниското ниво за последните три години, сочи статистиката за 2023 година, цитирана от Bloomberg. Данните сочат, че новите чужди инвестиции в страната (без Хонконг) са в размер на 1,1 трилиона юана (153 млрд. долара). Това е с 8% по-малко спрямо 2022 година, когато инвестициите достигнаха най-високото си ниво в периода 2014-2022 г.

След този резултат правителството прогнозира, че 2023 ще е "годината на инвестирането в Китай", но по-бавното от очакваното възстановяване на икономиката разочарова чуждите инвеститори, посочва Bloomberg.

Разследване на чужди компании, спадащите финансови пазари и подозрителното изчезване на политици също оказва натиск върху инвеститорите. Други бизнесмени коментират, че китайският пазар е преситен и се опасяват, че няма да могат да върнат инвестициите си.

За американските компании инвестициите в Китай са още по-усложнени на фона на санкциите, налагани и от двете страни.

Властите в Пекин реагираха с реформи, които да насърчат инвестициите, но все още няма сериозен ефект от тях. Сред тях например е безвизов режим с 11 държави, сред които Германия, Франция, Италия, Испания и Нидерландия. Доскоро само граждани на Бруней и Сингапур влизаха без визи в Китай. По този начин властите в страната се надяват не само да привлекат инвеститори, но и да насърчат туризма, който още не се е съживил след пандемията от коронавируса.

Едно от най-явните изтичания на капитали са тези от Япония - проучване показва, че много от инвеститорите прекратяват връзките си със страната и не очакват позитивно развитие на отношенията им през 2024 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:40 | 19.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още