IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американската икономика записа неочаквано силна година

Ръстът на БВП на САЩ от 3,3% през четвъртото тримесечие надмина очакванията

16:29 | 25.01.24 г. 4
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Американската икономика е нараснала по-бързо от очакваното през четвъртото тримесечие на миналата година благодарение на силните потребителски разходи, предаде Ройтерс.

Така не се изпълниха страшните прогнози за рецесия в САЩ през 2023 г., след като Федералният резерв агресивно повиши лихвените проценти, а растежът за цялата минала година достигна 2,5%.

Брутният вътрешен продукт на страната през последното тримесечие се е увеличил с 3,3% на годишна база, съобщи в четвъртък Бюрото за икономически анализи към Министерството на търговията в предварителната си оценка на БВП за четвъртото тримесечие.

През третото тримесечие икономиката нарасна с 4,9%. Икономисти, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха ръст на БВП от 2,0%, като оценките варираха от 0,8% до 2,8%.

Така икономиката се разширява с по-бърз темп от този, който служителите на Федералния резерв считат за неинфлационен от около 1,8%.

Основният двигател на растежа на икономиката - личните разходи, бележи повишение от 2,8%. Бизнес инвестициите и жилищното строителство също са допринесли за по-силния от очаквания ръст през последното тримесечие.

Изменение на БВП и на личното потребление в САЩ. Графика: Bloomberg Изменение на БВП и на личното потребление в САЩ. Графика: Bloomberg

Икономическият растеж на Щатите през миналата година се ускори спрямо разширението от 1,9% през 2022 г., изненадвайки редица икономисти, които прогнозират спад от средата на 2022 г. насам. Издръжливостта на икономиката отчасти отразява устойчивостта на пазара на труда, характеризиращ се с ниски нива на съкращения и силен ръст на заплатите, които са в основата на растящите потребителски разходи.

В отделен доклад в четвъртък Министерството на труда съобщи, че новите молби за обезщетения при безработица са се увеличили с 25 хил. до сезонно изгладените 214 хил. за седмицата, приключила на 20 януари. Икономистите прогнозираха 200 хил. молби за седмицата.

Увеличените правителствени разходи, както и почти нулевите лихвени проценти по време на пандемията от Covid-19, които позволиха на някои компании и домакинства да договорят фиксирани ниски лихвени проценти, също помогнаха да се предотврати рецесия.

Икономистите основаваха мрачните си прогнози до голяма степен на бързия темп, с който централната банка на САЩ повишаваше лихвените проценти, за да отслаби търсенето. Повечето от тях се отказаха от прогнозите си за рецесия и сега предвиждат бавен растеж през тази година.

Очаква се на заседанието си през следващата седмица Фед да запази лихвения си процент непроменен в сегашния диапазон 5,25% - 5,50%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:42 | 25.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
Dani_2077
преди 3 месеца
Ясно е какви са тези "икономисти" интервюирани от Ройтерс и от незнам си кой ... пълни з.....и.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 2
mr. Yoda
преди 3 месеца
4к за пишурки пропагандисти! Мастър-классс!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 10
khao
преди 3 месеца
Китеника ще коригира тая грешка! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 6
Tikva007
преди 3 месеца
*Американската икономика записа неочаквано силна година* - неочаквано за кого? Тепърва американската икономика ще бере богата реколта от новата си ферма Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още