IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фалитите в България са нараснали с 13% в края на 2023 г., в ЕС ръстът е слаб

Продължава да се увеличава броят на новорегистрираните фирми в Европейския съюз

17:43 | 15.02.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

С 13% са се увеличили фалитите на фирми в България през четвъртото тримесечие на 2023 г. спрямо предходното, показват публикувани днес сезонно изгладени данни на Евростат. 

Общо за Европейския съюз (ЕС) декларираните фалити на предприятия са нараснали доста по-слабо за същия период  - с 0,6%. Този показател продължава да държи по-високи нива спрямо периода преди пандемията от Covid-19.

Същевременно продължава да расте броят на регистрираните нови фирми в Европейския съюз. Те са нараснали с 0,1% през четвъртото тримесечие на 2023 г. спрямо предходното и с това са достигнали най-високото си ниво от 2015 г. насам. 

В България новорегистрираните компании за тримесечието са се увеличили с 2,7%, показват още данните. 

Въпреки че цялостният брой на новорегистрираните компании в ЕС остава стабилен, има вариации спрямо различните сектори на икономиката. Ако се проследи регистрацията по сфера на дейност, в сравнение с предходното тримесечие през последното на 2023 г. най-голям ръст има в новорегистрираните в сектора на транспорта и съхранението (+5,6%), строителството (+3,6%), услугите за настаняване и хранене (+3,5%).  

Източник: Евростат Източник: Евростат

Най-голям спад има в сферата на информацията и комуникацията (-2,1%), финансите, застраховките, недвижимите имоти (-1,5%) и търговията (-0,9%).

Слаб ръст на фалитите по сектори

Нараства общият брой на декларираните фалити, като отново се наблюдават вариации при различните сектори на икономиката. През четвъртото тримесечие на годината има нарастване на фалитите в сферата на транспорта и съхранението (+9,3%), търговията (+7,7%), услугите за настаняване и хранене (+1,1%).

Спад на фалитите се отчита в сферата на информацията и комуникацията (-15%), индустрията (-7,4%), образованието, здравеопазването и социалните дейности (-5,4%).

Източник: Евростат Източник: Евростат

Фалити и нов бизнес по държави

Сред държавите членки на ЕС между третото и четвъртото тримесечие на 2023 г. най-голям ръст на новорегистрираните фирми се наблюдава в Ирландия (+84,1%), Румъния (+11,4%) и Полша (+7,6%). Най-сериозен спад има в Люксембург (-10,3%), Словакия (-10%) и Дания (-8,1%)

По отношение на декларирани фалити, най-голямо увеличение има в Хърватия (+18,5%), Словакия (+16,8%) и Люксембург (+15,7%). Най-голям спад има в Латвия (-26,8%), Унгария (-25,6%) и Румъния (-23,4%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:43 | 15.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още