IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Основната инфлация в Япония е достигнала целта от 2% през януари

Очаква се тя да се ускори отново през февруари, тъй като въздействието на правителствените мерки за цените отслабва

12:58 | 27.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Основната инфлация в Япония е надхвърлила прогнозите през януари, увеличавайки аргументите, необходими на централната банка на страната, за да сложи край на политиката си на отрицателни лихви през следващите месеци, пише Bloomberg.

Доходността по облигациите отбеляза ръст, след като стана ясно, че потребителските цени, с изключение на пресните храни, са се повишили с 2% спрямо предходната година, в съответствие с целта за инфлацията на Японската централна банка (ЯЦБ) през януари. Доходността по двугодишните държавни ценни книжа достигна най-високото си ниво от 2011 г. насам, след като данните за инфлацията, публикувани от Министерството на вътрешните работи във вторник, надхвърлиха консенсусната оценка за ръст от 1,9%.

„Докладът допълва спекулациите, че Японската централна банка ще сложи край на политиката си на отрицателни лихви още през март и ще стимулира продажбата на облигации“, заяви Казуя Фудживара, стратег в Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities Co. в Токио. Януарският доклад за индекса на потребителските цени разкрива упорития инфлационен натиск, каза той.

Инфлацията в Япония остава упорита, докато ЯЦБ претегля възможностите за политиката си. Графика: Bloomberg Инфлацията в Япония остава упорита, докато ЯЦБ претегля възможностите за политиката си. Графика: Bloomberg

По-силните от очакваното данни за инфлацията ще подкрепят пазарните спекулации, че ЯЦБ е близо до първото си повишение на лихвите от 2007 г. насам – ход, който голяма част от наблюдателите на централната банка очакват да се случи до април.

„Днешните данни са в подкрепа на нормализирането на паричната политика от ЯЦБ през следващите месеци“, заяви Коя Миямае, старши икономист в SMBC Nikko Securities. „Банката се доближава до целта си и беше добър знак, че инфлацията не падна под 2%".

Един от основните фактори, които помогнаха на ръста на цените да изпревари прогнозите, беше поскъпването на международните пакетни почивки с 63%. Въпреки че евтината йена привлича потоци туристи в Япония, тя също така повишава разходите за пътуване на японците в чужбина.

Гуверньорът Казуо Уеда изрази увереност в перспективите, че инфлацията ще се задържи над 2%, като каза, че очаква положителният цикъл на цените, заплатите и заетостта да се засили.

Очаква се инфлацията да се забърза през февруари, тъй като въздействието на правителствените мерки за цените отслабва. Тези мерки бяха еквивалентни на забавяне от един процентен пункт на общата инфлация, когато бяха въведени за първи път миналата година.

Медианната оценка на 25 икономисти, анкетирани от Bloomberg, показва, че базисната инфлация, с изключение на пресните храни, ще бъде средно 2,4% през първото и второто тримесечие на 2024 г.

През февруари показателят вероятно ще остане над 2,5%, според Миямае.

Януари беше 22-ият пореден месец, в който инфлацията достига или надвишава целта на Японската централната банка. Измерителят на инфлацията, който изключва цените на пресните храни и енергоизточниците, ключов индикатор за основните ценови тенденции, също надмина консенсуса, ускорявайки се до 3,5%. За сравнение, икономисти очакваха ниво от 3,3%.

Все пак настоящите икономически основи изискват внимателен подход от страна на ЯЦБ, в случай че реши да започне да повишава лихвените проценти. Икономиката изпадна в техническа рецесия в края на миналата година, тъй като потребителите и бизнесът свиха разходите си. Ръстът на заплатите изостава от инфлацията, оказвайки натиск върху бюджетите на домакинствата. Това отчасти обяснява и защо подкрепата за премиера Фумио Кишида е спаднала.

Икономисти и инвеститори ще разгледат внимателно данните за инфлацията в столицата Токио следващата седмица. Тези резултати ще дадат първата индикация за това колко ще се забърза ръстът на цените, след като първоначалното въздействие на субсидиите отпадне от изчисленията, и биха могли допълнително да подсилят очакванията за повишаване на лихвените проценти в близко бъдеще.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:58 | 27.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още