IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рисковете от формулата "голяма корпорация в малка държава"

Novo Nordisk, производител на Ozempic и Wegovy, променя здравето на датската икономика по модела на Nokia във Финландия

11:47 | 06.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Както от биомедицинска, така и от икономическа гледна точка успехът на новия клас медикаменти за сваляне на килограми заслужава възхищение. Не само че са невероятни научни постижения, но – в случая на медикаментите Ozempic и Wegovy, и двете произвеждани от Novo Nordisk – те са и огромен тласък за датската икономика. Датската фармацевтична индустрия е това, което е предпазило Дания от рецесия миналата година, пише колумнистът на Bloomberg Тейлър Коен в материал.

Зависимостта на някои средни по размер икономики от една-единствена стока, често свързана с петрол или природен газ – е позната история. Новият обрат тук, който може да стане и много често срещан – е национална икономика, зависима от една компания, а не природен ресурс. Това ще доведе до някои фундаментално нови икономически и политически динамики.

Един по-ранен пример е феноменът на Nokia във Финландия. Това е относително малка страна в сравнение с международните продажби на Nokia на мобилни телефони, които до 2000 г. бяха такива, че компанията отговаряше за 4% от брутния вътрешен продукт на държавата и почти 70% от стойността на финландския фондов пазар. През 2013 г., тъй като не можа да остане в крак с новите технологии, Nokia беше купена от Microsoft.

Ще видим ли още случаи като тези на Nokia и Novo Nordisk? Почти със сигурност. Много от най-добре управляваните държави в света с правна и икономическа стабилност, която е от ключово значение за бизнес успеха, имат население от между 5 и 20 млн. души. И колкото повече напредва глобализацията (международната търговия все още се разширява в повечето икономически сектори), толкова по-големи могат да стават такива компании.

Националната зависимост от един-единствен продукт, разбира се, може да има сериозни недостатъци. Но зависимостта от базирана на услугите компания е нещо различно. Едно нещо е това, че цените на суровините често се определят от международните пазари и страната производителка не може да направи много, за да повлияе на приходите, освен това да решава колко да произвежда и продава. Базирана на услугите фирма на практика е отговорна за собствената си съдба, вземайки редовно решения за качеството на дейността си, маркетинга и разширяването към нови бизнеси. Уменията на ръководството на компанията са от съществена важност.

По сходни причини производството на суровини обикновено е по-лесно за национализиране. Природните ресурси буквално са част от националната природа и като цяло не е твърде сложно да се изкопават неща от земята. Чилийската мед е собственост на чилийското правителство; дори и пазарно ориентираните реформи от времето на Аугусто Пиночет не успяха да приватизират сектора. Източниците на петрол и природен газ в Близкия изток обикновено са собственост на правителства. Неефективността на производството остава, но тези структури имат пазарен успех.

Опитите на правителство да управлява биомедицинска компания или някоя голяма AI компания най-вероятно няма да проработят. Мениджмънтът в частния сектор по тази причина става още по-важен за икономическия растеж на тези малки до средни по размер страни.

И макар да е по-добре за една страна да има, макар и една-единствена, голяма, успешна компания, отколкото да няма, такава компания – като Nokia във Финландия например – поставя местната икономика в донякъде несигурна позиция. От политическа гледна точка такава компания също така ще има и значително влияние върху вземането на решения.

Трябва да се отбележи, че Novo Nordisk има много голям фонд за благотворителна дейност на стойност над 100 млрд. долара според една от оценките. Самата възможност част от тези пари да се похарчат в Дания дава на компанията още по-голямо влияние върху политическите и обществени мнения.

В чужбина, където търсенето на тези медикаменти за отслабване продължава да расте, хората може да започнат да свързват Дания с фармацевтичната индустрия – също както много хора свързват Франция с виното или сиренето. Образът на Дания в дългосрочен план може да се промени и у дома, може би като се насърчат нови успехи в биомедицинския сектор.

Има и други малки и средни по размер страни с потенциал за разрастване на местни корпорации: Швеция, Нидерландия, Ирландия, Сингапур и Израел, наред с други. Може би Уругвай ще успее да се позиционира с успешна латиноамериканска компания. САЩ, на щатско ниво, има дълга история на много влиятелни корпорации. Walmart например играе огромна роля в икономиката на щата Арканзас, особено в областта около централата на търговеца на дребно в Бентънвил.

Възходът на доминиращата компания означава ли непременно отслабване на националната държава? Прекалено рано е да кажем. Това, което е ясно, е, че пейзажът на управлението става все по-пренаселен и труден за ръководене. Старият страх е, че глобализацията ще направи националните икономики по-трудни за навигиране, данъчно облагане и регулиране. Новата реалност е, че прекомерно големите местни успехи може да направят същото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:12 | 06.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още