IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Песимизъм обзе големите производители в Япония

Недостигът на работна ръка може да доведе до исторически скок на заплатите

13:49 | 02.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Akio Kon/Bloomberg
Снимка: Akio Kon/Bloomberg

Настроенията сред големите производители в Япония се влошиха за първи път от четири тримесечия насам, сочи проучване на Японската централна банка (ЯЦБ). Докладът на финансовата институция обаче очертава и някои оптимистични прогнози въпреки спекулациите за промяна в лихвените проценти, пише The Wall Street Journal.

Основният индекс, който измерва нагласите в бизнеса, се понижи до 11 пункта за тримесечието до края на март спрямо измерените 13 пункта в декемврийското четене. За сравнение, прогнозите на анализаторите бяха индексът да спадне до 10 пункта.

Показателят наблюдава дела на компаниите, според които бизнес условията са благоприятни спрямо тези, които не ги намират за добри.

Сред производителите на автомобили увереността е спаднала до 13 пункта за последния период, докато през предходния тя е била повече от двойна и е възлизала на 28 пункта. През изминалото тримесечие се е наложило Daihatsu Motor, подразделението за малки автомобили на Toyota Motor, да спре част от продукцията и доставките си на фона нередности при тестовете за безопасност.

Въпреки това икономисти виждат и някои позитиви за икономиката на Япония, оправдавайки решението на централната банка от миналия месец да сложи край на отрицателните лихвени проценти и други политики за облекчаване.

Индексът, който измерва условията на заетост, показва, че компаниите в Страната на изгряващото слънце все още се сблъскват със сериозен недостиг на работна ръка, което пък се очаква да доведе до историческо увеличение на заплатите през тази година. Японските компании също така очакват инфлацията да остане около целта на ЯЦБ от 2 на сто през следващите 5 години.

За следващата фискална година, която започна в понеделник, големите компании планират да увеличат капиталовите си разходи с 4%. Има тенденция те да ревизират плановете си за разходване на средства към края на финансовата година.

Следвайки възстановяването на местното търсене и входящия туризъм, индексът на настроенията на големите компании извън производството отчита осмо поредно тримесечие на подобрение и най-висока стойност от август 1991 г. Показателят се повиши до 34 пункта през март от 32 пункта през декември.

„Със спекулациите, касаещи допълнителни увеличения на лихвите, които вече се появяват на пазарите, проучването на Японската централна банка през юни ще бъде много важен индикатор, по който да се прецени дали подобно действие е подходящо“, заяви главният пазарен икономист на Mizuho Securities Ясунари Уено.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:49 | 02.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още