IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Моментът за действие от Японската централна банка дойде

Натискът върху заплатите доведе до повишаване на инфлационните очаквания

08:15 | 27.07.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Кога Японската централна банка (ЯЦБ) ще промени монетарната си позиция, за да отрази реалността на все по-упоритата инфлация? Прогнозирането на политиката ѝ остава трудно, но тълкуването на промяната от централната банка остава също толкова важно, колкото и самите икономически данни, пише за Financial Times Аяко Фуджита, главен икономист за Япония в токийския клон на JPMorgan.

Последните данни за заплатите и инфлацията вече оправдават известно коригиране на сегашната суперхлабава парична позиция. ЯЦБ вероятно ще преразгледа нагоре прогнозите си за инфлацията в своя доклад, който трябва да излезе на 28 юли, като посочи, че очаква инфлацията да остане по-висока от първоначално смятаното.

В резултат на това очакваме паричните власти да разширят горната граница на доходността по 10-годишните японски държавни облигации до плюс/минус 1 процент на срещата си същия ден. Сегашният диапазон е плюс/минус 0,5 процента от декември 2022 г.

Неотдавнашните съобщения на ЯЦБ предполагат, че срещата през юли ще включва активни политически решения. Заместник-управителят Шиничи Учида каза пред Ройтерс по-рано този месец, че ЯЦБ ще вземе балансирано решение за промяна на политиката си за контрол над кривата на доходността, съгласно която банката се намесва, за да поддържа доходността на местните ДЦК в определен диапазон.

Гуверньорът Казуо Уеда посочи, че ЯЦБ ще разглежда внимателно на всяка от срещите си темпа на напредък, който Япония постига за устойчиво достигане на целта си за инфлация от 2 процента.

Динамиката на инфлацията в Япония очевидно се променя. Възходящият натиск върху цените и комбинацията от структурни и циклични фактори засилиха натиска върху заплатите, което доведе до повишаване на инфлационните очаквания.

Тъй като основните цени продължават да се покачват една година след глобалните ценови шокове, причинени от инвазията на Русия в Украйна, аргументът на ЯЦБ, че нарастването на инфлацията е временно, става несъстоятелен; дори правителството сега очаква инфлацията да бъде средно 2,6 процента през фискалната 2023 г. спрямо прогнозата на централната банка за 1,8 процента.

Досега ЯЦБ оправдаваше продължаването на своята разхлабена парична позиция с позоваване на перспективите за потисната инфлация. Тя вероятно ще продължи да твърди, че все още не е уверена в постигането на целта за инфлация от 2 процента по устойчив начин.

Но нарастват очакванията, че ЯЦБ ще преразгледа своите прогнози за инфлацията през календарната 2023 г. и ще признае, че те се доближават до точката, в която очакването инфлацията да остане над 2% за две последователни години би било оправдано.

В такава среда вече не би имало основания за поддържане на суперхлабава парична политика, която беше въведена в момент, когато инфлацията беше останала доста под 1% за продължителен период. Освен това шансовете за глобална рецесия, означена като голям риск за икономиката на Япония, намаляха напоследък.

Въпреки че ревизиите в посока нагоре на перспективите за инфлацията на ЯЦБ изглеждат почти неизбежни, не може да се изключи възможността да няма промени в политиката. Но това би поставило банката не само пред проблеми с посланията ѝ, но и пред повишен риск от внезапни промени в политиката ѝ в бъдеще.

Промяната в паричната политика, съответстваща на очакванията, че целта за стабилна инфлация от 2 процента ще бъде постигната, според нас, пише авторът, би включвала повишаване на лихвените проценти до неутрално ниво, а не само премахване на режима за контрол над кривата на доходността и - до средата на следващата година - политиката на отрицателни лихвени проценти.

Скорошните пазарни колебания също оправдават някои промени в политиката. Йената поскъпна и волатилността на валутния пазар се повиши. Колкото по-дълго ЯЦБ отлага корекциите на политиката си, толкова по-голяма ще стане тази волатилност.

Миналата година разхлабената парична политика на ЯЦБ допринесе за бързото отслабване на йената, което наложи намеса на валутните пазари. Ако банката иска да избегне това тази година, би било разумно да започне постепенно да затяга политиката си, тъй като перспективите за инфлацията се променят. Освен това не би било желателно централната банка да продължава да държи толкова голяма част от 10-годишния държавен дълг, ако икономическият фундамент, обуславящ такава политика, вече не е приложим.

Паричната политика стана много сложна през последните 10 години. Може да се наложи ЯЦБ да премахне контрола върху кривата на доходността и да започне да свива своя раздут баланс, преди да започне да повишава лихвените проценти. Освен това годините на продължително монетарно облекчаване оставиха икономическата структура на Япония и правителственото финансиране уязвими към по-високи лихви и може да се наложи ЯЦБ да обърне голямо внимание на потенциалното отрицателно въздействие върху двете, което изисква от нея да възприеме постепенен подход.

Така че дори ако контролът върху кривата на доходността бъде ревизиран, очаквайте ЯЦБ да продължи да изпраща експанзионистични сигнали към пазара и да поддържа паричната политика изключително адаптивна за известно време. Резултатът би бил, че реалният лихвен процент в Япония ще бъде оставен на най-ниското си ниво изобщо през следващите години, завършва Фуджита.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:15 | 27.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още