IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Основната инфлация в Япония може би е достигнала върха си

Данните увеличават вероятността Японската централна банка да повиши годишната си прогноза за инфлацията следващата седмица

08:49 | 21.07.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Основната инфлация в Япония е останала над целта на централната банка от 2% през юни за 15-и пореден месец, но индексът, премахващ разходите за енергия, отчита спад, показват нови данни. Това предполага, че продължителният натиск вследствие на цените на суровините може би е достигнал върха си, съобщава Ройтерс.

Въпреки това, тъй като ценовият растеж при услугите се е забавил миналия месец, централните банкери ще усетят, че натискът върху заплатите все още не е нараснал достатъчно, за да оправдае неизбежно коригиране на ултраразхлабената парична политика.

Макар че данните засилват вероятността Японската централна банка (ЯЦБ) да повиши годишната си прогноза за инфлацията следващата седмица, те може да свалят натиска скоро да започне постепенно да премахва мащабните си парични стимули, казват анализатори.

„Инфлацията, предизвикана от разходите, най-накрая започна да достига върха си. Вероятно ще видим забавяне на инфлацията през следващите месеци, което ще позволи на ЯЦБ да поддържа политиката стабилна за момента“, казва Тору Суехиро, главен икономист в Daiwa Securities.

„Макар че цените при услугите може да се вдигнат следващата година, тези на стоките ще останат слаби. Инфлацията може би ще се върти около 1% следващата година“, добавя той.

Основният индекс на потребителските цени, който изключва разходите за пресни храни, се е повишил с 3,3% през юни на годишна база, съвпадайки с медианната пазарна прогноза и ускорявайки се от ръста от 3,2% през май, показват данни от петък.

Ръст на комуналните сметки засилват стабилното увеличение на цените на храните и стоките от първа необходимост, увеличавайки бремето за домакинствата.

Индексът, който премахва както пресните храни, така и горивата, и е внимателно следен от ЯЦБ като по-добър показател за инфлацията, обаче се е повишил с 4,2% през юни на годишна база, което е под темпа от 4,3% през май.

Това е първото забавяне от януари 2022 г., сигнализирайки, че бързият темп на увеличение от последните няколко месеца, предизвикан от серия ценови повишения от компаниите, се забавя.

Цените на услугите, внимателно следени от централните банкери, в случай че инфлацията започне да се движи основно от по-високите разходи за труд, са се вдигнали с 1,6% през юни на годишна база спрямо ръст от 1,7% през май.

Данните излизат пред срещата на ЯЦБ на 27-28 юни, когато бордът ще представи нови прогнози за тримесечието и ще обсъди напредъка, който Япония прави към устойчивото постигане на инфлационната цел от 2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:50 | 21.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още