IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кешът вече не царува в Япония, след като използването на монети рязко спада

Може би дългата любовна връзка между касичките и японците е към своя край

13:15 | 11.07.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Akio Kon/Bloomberg
Снимка: Akio Kon/Bloomberg

Броят на монетите в обращение в Япония е намалял с безпрецедентно количество, което предполага, че домакинствата в страната са към края на дългогодишната си любовна връзка с касичката.

По данни на Японската централна банка националният запас от монети нарастваше стабилно от 1970 г. насам, но в продължение на 18 поредни месеца спада рязко на годишна база.

Обратът е предизвикан от комбинацията от пандемията на Covid-19, банковите такси, инфлацията и възхода на технологията за безкешови плащания.

Популярността на безкешовите плащания - която някои свързват с идеята, че монетите се възприемат като "мръсни" и могат да причинят Covid - рязко се ускори през 2022 г. Безкешовите трансакции представляват 36% от всички потребителски плащания в сравнение с 15% десетилетие по-рано.

Според анализатори отдръпването на населението от монетите може да е сигнал и за по-мащабна промяна в отношението на японците към спестяването.

Най-рязък е спадът в обращението на монетата с най-голям номинал 500 йени. Това е най-често срещаната монета, която се дава на децата, за да я съхраняват в своите касички - традиция, която има за цел да създаде стабилни модели на спестяване.

Родителите традиционно заделят всички монети от 500 йени, които имат, и ги добавят в касичките на децата си, чието съдържание се прехвърля в банкови сметки, когато се напълни.

Но от началото на миналата година японските банки започнаха да налагат високи такси в размер до 1100 йени на всеки, който внася голям брой монети.

Цуйоши Уено, главен икономист в изследователския институт NLI в Токио, заяви, че силната съпротива срещу плащането на такси вероятно е накарала много домакинства да спрат да използват касички и като цяло да избягват натрупването на монети, като използват безкешови технологии за по-малки плащания.

Касичките бяха движещата сила на търсенето и сеченето на монети от 500 йени, така че е разумно да се предположи, че обръщането на спестяванията е довело до рязък спад на това търсене, пише Уено в проучване.

Очевидната промяна в поведението идва в момент, когато най-високата инфлация в Япония от десетилетия насам поставя под въпрос отношението на хората към харченето и спестяването.

Политическият и бизнес свят на Япония все повече се фокусира върху възможността страната да претърпи фундаментална промяна. Цяло поколение, израснало в епохата на дефлация, е принудено да се адаптира към повишаващите се цени, по-взискателния пазар на труда и, вероятно, да се откаже от 24-годишния японски експеримент с ултраниски лихвени проценти.

Икономисти от JPMorgan в Токио заявиха, че макар търсенето на банкови депозити да е останало стабилно като дял от активите на домакинствата, а спадът в количеството на банкнотите в обращение да не е бил толкова рязък, колкото при монетите, данните на BoJ могат да предвещават промяна.

"Изводът тук е, че спадът в използването на монети може да подскаже за по-широк обрат във философията на Япония за парите в брой", каза Бенджамин Шатил от JPMorgan, който също отбеляза внезапния спад на монетите в бележка до клиенти миналия месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:15 | 11.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още