IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Активността в сектора на услугите в Япония остава стабилна, докато търсенето расте

Бизнес очакванията за следващата година също са стабилни, но леко по-ниски спрямо предходните месеци, става ясно от доклада на au Jibun Bank Japan Services

09:54 | 05.07.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Секторът на услугите в Япония поддържа стабилен темп на растеж през юни, след като потребителското търсене се възстанови след края на ограничителните мерки, свързани с пандемията от коронавирус, съобщава Ройтерс, цитирайки ново проучване в частния сектор.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) за индустрията на услугите на au Jibun Bank Japan Services се понижи до сезонно коригираните 54 пункта през юни спрямо рекордните 55,9 пункта, отчетени през май. Преди корекцията индексът беше на ниво от 54,2 пункта, като границата от 50 пункта разделя разширяването от свиването.

„Фирмите в японския частен сектор остават оптимистично настроени, че активността ще продължи да се разширява през следващата година“, тъй като пандемията и инфлационният натиск върху икономиката намаляват, коментира Усамах Бхати, икономист от S&P Global Market Intelligence.

Бизнес очакванията за следващата година също са стабилни, но леко по-ниски спрямо предходните месеци, става ясно от проучването.

Правителството на третата по големина икономика в света премахна строгия граничен контрол, свързан с пандемията, и прекласифицира COVID-19 до същото ниво на заплаха като сезонния грип.

Доставчиците на услуги казват, че ценовият натиск остава стабилен през юни, въпреки че инфлацията при суровините се охлажда до най-ниското си ниво от март миналата година.

Тримесечно проучване tankan на Японската централна банка (ЯЦБ) за юни, публикувано в понеделник, показа, че бизнес настроенията на фирмите от непроизводствения сектор са достигнали най-високото си ниво от юни 2019 г., докато индексът, отразяващ настроенията сред хотелите и ресторантите, е достигнал историческо високо равнище.

Отразявайки тенденцията, проучването на PMI показва, че възстановяването на входящия туризъм е помогнало на новия експортен бизнес през юни да остане в зоната на разширяване за 14-и пореден месец, въпреки че темпът на нарастване се забавя с най-много за последните три месеца.

Комбинираният PMI, който съчетава данните за дейността в секторите на производството и услугите, се забавя миналия месец, след като достигна връх през май. Индексът се понижава до 52,1 пункта през юни от 54,3 пункта месец по-рано, оставайки над границата от 50 пункта за шести пореден месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:54 | 05.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още