IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията при продажбите на едро в Япония се забавя за пети пореден месец

Това е сигнал, че натискът за повишаване на цените, който ускорява потребителската инфлация, може би отслабва

10:00 | 12.06.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Getty, архив
Снимка: Getty, архив

Инфлацията при продажбите на едро в Япония се е забавила за пети пореден месец през май заради спадащите цени на горивата и суровините, показаха данни от понеделник – сигнал, че натискът за повишаване на цените, който ускорява потребителската инфлация, може би отслабва.

Данните подчертават позицията на централната банка, че потребителската инфлация ще се забави през следващите месеци, тъй като световните цени на суровини спадат спрямо миналогодишните си върхове.

Очаква се Японската централна банка (ЯЦБ) да запази ултрахлабавата си политика тази седмица, както и прогнозата си за умерено икономическо възстановяване, след като стабилните разходи на бизнеса и домакинствата смекчават удара от забавящото се търсене извън страната, казват източници на Ройтерс.

Индексът на цените на корпоративните стоки (CGPI), който измерва цените, на които компаниите се таксуват едни други за услугите и стоките си, се е повишил с 5,1% през май на годишна база, показаха данни на ЯЦБ, което е под медианната пазарна прогноза за ръст от 5,5%.

Увеличението този месец е под коригирания ръст от 5,9% през април и доста под върха от 10,6%, достигнат през декември миналата година, след като цените на електричеството, горивата, цветните метали и химическите стоки са спаднали, показват данните.

Цените на храните и напитките обаче са се повишили със 7,9% през май на годишна база, а тези на електрическото оборудване са се вдигнали с 5,5%, показаха данните – сигнал, че ценовият натиск за секторите, близки до домакинствата като търговци на дребно и ресторанти, показват малки признаци на отслабване.

Основната потребителска инфлация в Япония е ударила 3,4% през април, след като компаниите са продължили да вдигат цените, хвърляйки съмнение върху позицията на ЯЦБ, че инфлацията бавно ще се завърне към целта от 2% през втората половина на настоящата фискална година, приключваща през март 2024 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:57 | 21.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още