IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фабричното производство в Япония неочаквано се сви през април

Основната причина са по-слабите поръчки за производствени машини

08:45 | 31.05.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Фабричното производство в Япония неочаквано се е свило през април, показаха правителствени данни в сряда, след като поръчките за производство на машини са се забавили на фона на отслабващо глобално търсене. Това хвърля съмнения за възстановяването на третата по големина икономика, съобщава Ройтерс.

Досега страната  беше пощадена от влиянието на влошаващите се глобални икономически условия благодарение отчасти на възстановяването на дейността при услугите след закъснялото преотваряне на острова след пандемията от Covid-19 и докато централната банка поддържа ултрахлабава политика.

Признаците за забавяне на растежа в САЩ, Европа и Китай обаче замъгляват перспективите за ориентираната към износ икономика.

„Настоящите производствени настроения все още са мечи заради продължаващите опасения за забавяне на задграничните икономики“, заяви представител на Министерството на икономиката, търговията и индустрията пред репортери.

Фабричното производство се е свило с 0,4% през април спрямо предишния месец на сезонно коригирана база. Спадът е в тотално противоречие с медианната пазарна прогноза на икономистите за ръст от 1,5%.

Продукцията на оборудване за производство на полупроводници се е сринало с 24,6%, а на плоски панели – с 66,6%.

Представител на министерството заяви, че американският контрол върху износа към Китай не е бил фактор за спада в доставките на оборудване за производство на чипове.

Понижението в местните и международните поръчки е допринесло за спада в оборудването за производство на чипове, а намаляващото търсене на смартфони и превозни средства е засегнало оборудването за производство на панели.

Анкетирани от министерството производители очакват производството да се увеличи с 1,9% през май и 1,2% през юни, тъй като облекчаването на недостига на части за доставка и други фактори повишават производството на транспортни и производствени машини.

Въпреки това според министерството има риск от низходяща корекция в производствените планове заради слабости извън страната.

„На база на прогнозния индекс производството вероятно ще бъде значително намалено през май“, казва Кота Сузуки, икономист в Daiwa Securities. “Предвид слабото световно търсене на стоки производството вероятно ще остане слабо известно време“.

Отделни данни показаха, че продажбите на дребно в Япония са се увеличили с 5% през април на годишна база, оставайки под прогнозите за ръст от 7%.

В сравнение с предишния месец продажбите на дребно са се свили с 1,2% през април след ръст от 0,3% през март, показаха данните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:46 | 31.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още