IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японските заплати бележат най-силния ръст от 30 години

Ръстът на заплащането е една от ключовите тенденции, които Японската централна банка внимателно следи

14:00 | 05.07.23 г.
Снимка: Tomohiro Ohsumi/Getty Images
Снимка: Tomohiro Ohsumi/Getty Images

Японските компании са предложили най-големите увеличения на заплатите от три десетилетия на тазгодишните преговори с работниците, заяви най-големият профсъюз в страната в сряда. Според икономистите това е развитие, което ще помогне да се съживи анемичното потребителско търсене, съобщава Ройтерс.

Проучване, изготвено от японската синдикална група Rengo, показва, че увеличенията на заплащането, обявени за пръв път от профсъюзите към най-големите работодатели през март, сега се разширяват към служители на малки и средни предприятия или тези с профсъюзи от 300 или по-малко членове.

Последното проучване сред 5272 синдиката, свързани с Rengo, показва, че средното увеличение е било от 3,58%, или 10 560 йени (73,04 долара) месечно, което е най-голямото повишение след ръста от 3,9% през 1993 г. Малките и средни предприятия са вдигнали заплатите с 3,23%, което също е най-бързият темп от три десетилетия.

Ръстът на заплащането е една от ключовите тенденции, които Японската централна банка (ЯЦБ) внимателно следи, докато обмисля дали и кога да започне затягането на ултрахлабавата си парична политика.

Гуверньорът на ЯЦБ Казуо Уеда неведнъж подчертава нуждата да се поддържа хлабава политика, докато заплатите не се увеличат достатъчно, за да поддържат ръста на цените устойчив около целта от 2%.

„Нарастващите цени и хроничният недостиг на работна ръка увеличават заплатите, които ще продължат да растат и следващата година. Това, което е важно отсега нататък, е реалното заплащане да отиде на положителна територия“, казва Хисаши Ямада, икономист и професор в Hosei University.

„Растящото заплащане ще помогне инфлацията да се стабилизира на ниво от 2% следващата година, поддържайки централната банка под натиск да премахне контрола върху кривата на доходността рано или късно“, добавя той.

Увеличението на заплатите може да предостави известна подкрепа на премиера Фумио Кишида, който направи заплатите ключова част от политическата си програма, докато слабата йена и по-високите вносни цени вдигат разходите за живот.

Заплатите в Япония реално са без промяна от спукването на балона с активи през 90-те години и в момента са доста под средното за страните членки на ОИСР.

Летните бонуси на големите компании ще се увеличат с 3,9%, нараствайки за втора поредна година, макар че ръстовете вероятно ще са неравномерни, показва проучване на най-голямото бизнес лоби в Япония Keidanren.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:03 | 05.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още