IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ключов показател за японската инфлация достигна 42-годишен връх 

Негативните икономически данни помрачават настроението на борсите в Токио  

08:51 | 23.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Азиатските акции се насочват към най-лошата си седмица от три месеца насам. Поредица от неочаквано високи данни за инфлацията, съчетани с неприятни изненади от страна на централните банки, накараха инвеститорите да се притеснят от икономическото въздействие на укротяването на галопиращите цени.

Индексът Nikkei се понижи с 1,7% до 32 692 пункта към 8:30. По-широкият индекс Topix се понижи с 1,6% на ниво от 2260 пункта.

Базисната потребителска инфлация в Япония надхвърли прогнозите през май, а индексът, изключващ разходите за горива, нарасна с най-бързия годишен темп от 42 години насам, подчертавайки разширяващия се ценови натиск, който ще продължи да оказва натиск върху централната банка да прекрати масираните си стимули.

Според анализатори увеличението се дължи на устойчивото нарастване на цените на храните и стоките от първа необходимост, което предполага забавяне на потреблението от страна на нарастващите разходи за живот, с които се сблъскват домакинствата.  

Базисната потребителска инфлация в Япония се повиши с 3,2% през май спрямо година по-рано. Данните сочат, че увеличението на месечна база се е забавило, но е останало над целта на централната банка от 2% за 14-и пореден месец. Базисният индекс на потребителските цени (ИПЦ) в цялата страна, който изключва променливите цени на пресните храни, но включва разходите за горива, леко надхвърли средната пазарна прогноза за повишение от 3,1%. Все пак нивото е по-ниско от увеличението с 3,4% през април, предава DPA. 

Другият индекс, който изключва влиянието на пресните храни и горивата и се следи отблизо от Японската централна банка (ЯЦБ) като ключов барометър за ценовите тенденции, обусловени от вътрешното търсене, се повиши с 4,3% през май спрямо година по-рано. Според данните увеличението, което последва ръст от 4,1% през април, е най-голямото на годишна база от юни 1981 г. насам.

Данните увеличават вероятността при следващия си тримесечен преглед през юли ЯЦБ да ревизира прогнозите си за инфлацията в посока нагоре.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:52 | 23.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още