IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЯЦБ отмени насоките за лихвите и призова за цялостен преглед на политиката

Централната банка коригира формулировката на бъдещите си насоки, като се отказа от очакванията си, че лихвените проценти ще останат на сегашните или по-ниски нива

10:03 | 28.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Гуверньорът на ЯЦБ Казуо Уеда (вляво) и Риозо Химино, заместник-управител на регулатора, (вдясно) по време на пресконференция в Токио. Снимка: Kim Kyung-Hoon/Reuters/Bloomberg
Гуверньорът на ЯЦБ Казуо Уеда (вляво) и Риозо Химино, заместник-управител на регулатора, (вдясно) по време на пресконференция в Токио. Снимка: Kim Kyung-Hoon/Reuters/Bloomberg

Японската централна банка (ЯЦБ) отмени насоките си относно бъдещите нива на лихвените проценти и призова за дългосрочен преглед на своите политики, като същевременно запази основните си мерки за стимулиране непроменени на първото си заседание под ръководството на гуверньора Казуо Уеда, който наследи на поста Харухико Курода, съобщава Bloomberg.

Регулаторът запази своите лихви непроменени, както и темпа на закупуване на активи в края на своето двудневно заседание, започнало в четвъртък (27 април). Действията на ЯЦБ отговарят на очакванията на 90% от анкетираните от Bloomberg икономисти.

Централната банка коригира формулировката на бъдещите си насоки, като се отказа от очакванията си, че лихвените проценти ще останат на сегашните или по-ниски нива.

В същото време ЯЦБ засили ангажимента си да продължи със стимулите, включително със своята програма за контрол на кривата на доходността толкова дълго, колкото е необходимо, за да поддържа стабилна целта си за ниво на инфлация от 2%.

Изоставените насоки и прегледът на политиката показват намерението на Уеда да налижи своята гледна точка върху ръководството на регулатора. Все пак решението да се запазят непроменени всички основни политически лостова означава, че той отхвърля шанса да започне смяна на режима като своя предшественик Харухико Курода.

Това предполага, че стимулите на ЯЦБ и контролът върху доходността вероятно ще се запазят известно време, фактор, който вероятно първоначално ще натежи върху стойността на йената.

Стойността на йената се понижи спрямо долара след края на заседанието на ЯЦБ в петък. Източник: Bloomberg Стойността на йената се понижи спрямо долара след края на заседанието на ЯЦБ в петък. Източник: Bloomberg

Японската валута отслабна с около 0,7% спрямо долара до ниво от 134,90 йени за долар, докато фючърсите върху държавните облигации поскъпнаха, след като по-рано отчетоха спадове.

„Този резултат със сигурност се доближава до това, което пазарът очакваше по отношение на търпението и сдържаността“, коментира решенията на ЯЦБ Джон Бромхед, стратег в Australia & New Zealand Banking Group Ltd.. „Днешната среща ще окаже натиск върху късите продажби при долар-йена“, добавя той.

Около една четвърт от анкетираните от Bloomberg икономисти прогнозираха, че ЯЦБ ще актуализира насоките си на тази среща, като същевременно изясни намерението си да продължи с облекченията.

Под ръководството на Уеда ЯЦБ ще направи преглед на паричната си политика през последните десетилетия с цел да публикува резултатите след година-година и половина. По-дългата времева рамка е в рязък контраст с предишни оценки, които бяха извършени само за няколко месеца и  подхрани спекулации за задаваща се промяна в политиката.

Анализаторите виждат юни като най-вероятния месец за Уеда да призова за преразглеждане на политиката. Икономистите стигнаха до различни заключения около продължителността на прегледа и пространството за политически маневри.

„Резултатът означава, че Уеда ще остане на пътя, зададен от Курода за известно време. ЯЦБ вероятно няма да промени основната си рамка за парично облекчаване, докато прегледът се извършва в продължение на година и половина“, споделя от своя страна икономистът Такеши Минами от Norinchukin Research Institute. „Междувременно регулаторът все още може да реагира на промените в икономиката и цените, като коригира контрола върху кривата на доходност“, добавя той.

Но Такахиро Секидо, главен стратег за Япония в MUFG Bank Ltd. и бивш служител на ЯЦБ, тълкува различно продължителността на оценката.

„Като казва, че прегледът ще отнеме година или повече, ЯЦБ предполага малка връзка между политиката и нейните резултати“, изтъква Секидо, добавяйки: „В зависимост от инфлацията, ЯЦБ може да се измести към нормализиране, преди прегледът да приключи“.

Засега пазарните участници тълкуват решението като до голяма степен по-силно подкрепящо стимулите от очакваното, както се вижда от движенията на валутата и облигациите. Фокусът на трейдърите сега ще се измести към САЩ, където предстои заседанието на Федералния резерв следващата седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:04 | 28.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още