IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият гуверньор на ЯЦБ се ангажира с "гъвкава парична политика"

Казуо Уеда заяви, че ще поддържа близки отношения с правителството

15:46 | 10.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Новият управител на Японската централна банка (ЯЦБ) Казуо Уеда, който вчера встъпи в длъжност, обяви днес на пресконференция, че ще поддържа близки контакти с правителството и ще води гъвкава парична политика, предаде Ройтерс. Той обаче предупреди, че икономическата перспектива е крайно несигурна.

Уеда е изправен пред сериозни трудности, тъй като забавянето на глобалния растеж хвърля сянка върху устойчивия ход на инфлацията и заплатите, което би било предпоставка за промяна на спорната парична политика, водена от неговия предшественик на поста.

След среща с премиера Фумио Кишида, на която Уеда получи официалната си заповед за назначаване начело на ЯЦБ, гуверньорът заяви, че на този етап не се налага промяна в общата позиция на кабинета и банката, по силата на която финансовата институция трябва да постигне желаното ниво от 2 процента годишна инфлация "колкото се може по-скоро".

71-годишният икономист наследи на поста Харухико Курода, чийто втори петгодишен мандат изтече в събота, 8 април.

Инвеститорите следят първите стъпки на Уеда за знаци за промяна в паричната политика на неговия предшественик, обвинявана, че изкривява пазарите и банковите маржове.

По време на изслушване в парламента през февруари Уеда изтъкна необходимостта от запазването на ултралибералната парична политика до постигане на устойчиво ниво на инфлацията от 2 на сто, подкрепено от ръст на заплатите.

Тъй като инфлацията остава по-висока, мнозина анализатори обаче очакват ЯЦБ да започне да променя лихвените проценти още през настоящото тримесечие.

След години на ниска инфлация или дори дефлация и ръст на заплатите в Япония вече е налице промяна. След като през януари темпът на цените достигна 41-годишен връх от 4,2 на сто, през следващите месеци тя остана над 3 на сто, а повечето компании повишиха цените в отговор на поскъпването на суровините.

В опит да компенсират домакинствата големите фирми предложиха повишаване на заплатите от близо 4 на сто в рамките на годишните трудови преговори, което е най-големият подобен ръст от три десетилетия насам.

Уеда ще председателства среща на ЯЦБ по паричната политика на 27-28 април, когато бордът ще представи първи тримесечни данни и прогнозите си инфлацията до финансовата 2025 година.

Пазарите са в очакване да проследят дали тези прогнози ще достигнат 2 процента. Според досегашните прогнози ЯЦБ залага за настоящата финансова година, започнала през април, инфлация от 1,6 на сто и очаква ускоряването ѝ до 1,8 на сто през финансовата 2024-25 година.

Уеда беше член на борда на директорите на Японската централна банка в периода 1998-2005 г. Тогава институцията въведе нулеви лихви и започна да прилага т. нар. количествени улеснения, за да се бори с дефлацията и икономическата стагнация.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:46 | 10.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още