IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония се завърна към търговски излишък благодарение на международните инвестиции

Това успокои някои опасения относно евентуално отслабване на покупателната способност на страната след рекордния дефицит от предходния месец

09:16 | 10.04.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Текущата сметка на Япония е преминала към излишък през февруари, отразявайки огромната възвръщаемост по инвестициите в ценни книжа и успокоявайки някои опасения относно евентуално отслабване на покупателната способност на страната след рекордния дефицит от предходния месец, съобщава Ройтерс.

Излишъкът по текущата сметка възлиза на 2,19 трлн. йени (16,59 млрд. долара) през февруари, което е под излишъка от 2,53 трлн. йени, прогнозиран в анкета на Ройтерс сред 16 икономисти. За сравнение, през предишния месец страната отчете дефицит от 1,98 трлн. йени, който беше вследствие на китайската Нова година през януари.

През февруари слабата йена и повишаването на световните лихвени проценти са помогнали да се увеличат първичните доходи от японските инвестиции в чужбина до рекордна сума, каза служител на Министерството на финансите.

Излишъкът при приходите възлиза на 3,44 трлн. йени – повече от достатъчно, за да компенсира търговския дефицит от 604,1 млрд. йени, показват данните.

„Тъй като слабата йена и скоковете на цените на суровините продължават, вносът ще намалява, което ще доведе до намаляване на търговските дефицити“, каза Кента Маруяма, икономист в Mitsubishi UFJ Research & Consulting.

„Възстановяването на вътрешния туризъм също ще помогне за свиването на дефицита на услугите. В резултат на това излишъкът по текущата сметка ще се увеличава постепенно оттук нататък“, каза той.

Това отразява тенденцията, при която страната печели все повече приходи от капитал, инвестиран в чужбина, а не от продажби на стоки и услуги.

Данните подчертават удара, който високите енергийни разходи и слабата йена нанасят на японската икономика, третата по големина в света, която разчита до голяма степен на вноса на горива и суровини.

Позицията на Япония като експортна сила също отслабна през последните години, отчасти защото компаниите преместиха производството си в чужбина, превръщайки чуждестранните инвестиции в стълб на доходността на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:16 | 10.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още