IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Курода заложи на по-малко гълъбов подход в прощалното си изказване

В събота приключва вторият петгодишен мандат на гуверньора на ЯЦБ

12:20 | 07.04.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Харухико Курода на прощалната си пресконференция. Снимка: Toru Kawata/Jiji Press/Bloomberg via Getty Images
Харухико Курода на прощалната си пресконференция. Снимка: Toru Kawata/Jiji Press/Bloomberg via Getty Images

Харухико Курода заложи на по-малко гълъбов подход в прощалното си изказване като гуверньор на Японската централна банка (ЯЦБ) в петък, слагайки край на десетилетие неконвенционална политика, която включваше „базука“ от стимули, целящи да подсилят инфлацията и устойчивия растеж, съобщава Ройтерс.

Предоставяйки управлението на ЯЦБ на Казуо Уеда, Корода подчерта напредъка по неговата радикална политика за „лесни пари“, която включваше стремеж към промяна на обществените възприятия със стена от пари и метафори с Питър Пан.

„15 години дефлация в Япония създадоха силно възприятие сред обществото, че цените и заплатите не растат“, каза 78-годишният Курода на пресконференция, с която отбеляза края на втория си петгодишен мандат.

„Но такова възприятие, или норма, започва да се променя. Смятам, че времето за стабилно и устойчиво постигане на целевата инфлация на ЯЦБ приближава“, каза той.

Избран от тогавашния премиер Шиндзо Абе, за да изкара Япония от дефлацията, вторият мандат на Курода ще приключи официално в събота, когато ще предаде управлението на наследника си.

Шоковата терапия беше сред ключовите характеристики на експеримента по паричната политика на Курода, съгласно която ЯЦБ използва огромна програма за изкупуване на активи през 2013 г., отчасти за да убеди обществото, че цените най-накрая ще започнат да се вдигат след десетилетия на дефлация.

Курода дори обвърза политиката си с достигането на целта от 2% и определянето на двегодишна времева рамка за изпълняване на целта. Тя обаче остана непостижима съвсем до скоро, когато войната в Украйна вдигна световните цени на суровините и ускори инфлацията до много над 2%.

Опростената комуникация също бе ключова характеристика на политиката на Курода. През 2015 г. той използва историята за Питър Пан, за да обясни, че за да ускори инфлацията, ЯЦБ трябва да има доверието на обществото в паричната магия на огромните стимули.

Макар че ЯЦБ продължава да се бори, за да подкрепи инфлацията и цените, други големи централни банки печелят трудно доверието, докато се борят да укротят ускоряващата се инфлация.

Ако инфлацията в Япония достигне устойчиво 2%, новият гуверньор Уеда ще се изправи пред ново комуникационно предизвикателство да ускори плавното излизане от радикалните стимули на предшественика си.

По-рано днес излязоха данни, че реалното заплащане на японските работници е намаляло за 11-и пореден месец въпреки стремежа на правителството за по-високо заплащане.

Реалното парично заплащане на работниците в Япония се е свило с 2,6% на годишна база през февруари, което съвпада с прогноза на икономисти, съобщи министерството на труда в петък. Данните се следят внимателно, тъй като мнозина очакват по-силното заплащане да накара ЯЦБ да обмисли затягане на политиката, коментира Bloomberg.

„ЯЦБ вероятно ще отдели още малко време, преди да преразгледа отрицателните лихвени проценти“, казва Коя Мияме, старши икономист в SMBC Nikko Securities.

Данните за заплащането излизат, докато други данни предполагат, че инфлацията е достигнала върха си след пакет от стимули на премиера Фумио Кишида помогна да се намалят енергийните сметки. Ценовите увеличения, вместо да се увеличават, сега явно се разпространяват из множество продукти отвъд енергията.

В същото време номиналното парично заплащане се е увеличило за 14-и пореден месец през февруари, повишавайки се с 1,1% на годишна база. Това вероятно отразява както острото увеличение на цените, така и известно възстановяване на икономическата активност, което е довело до увеличение на заплащането за извънреден труд. Въпреки това много компании явно нямат увереността да предоставят по-големи или по-трайни повишения на заплащането.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:20 | 07.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още