IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЯЦБ: Смекчаването на инфлационната цел ще подкопае ефекта от улраразхлабената парична политика

Трябва да сме внимателни при последващи промени в целевата доходност на облигациите, смята заместник-управителят на банката

12:23 | 02.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Смекчаването на инфлационната цел от 2% на Японската централна банка (ЯЦБ) ще подкопае ефектите от ултраразхлабената парична политика. Такова мнение изрази заместник-управителят на ведомството Масазуми Вакатабе в четвъртък, цитиран от Ройтерс.

Според него централната банка трябва да внимава и за правенето на последващи промени по своята целева доходност по 10-годишните държавни ценни книжа (ДКЦ), като например разширяване на допустимия диапазон на доходността.

Коментарът е предшестван от изказванията на изпълнителни директори от бизнеса и научните среди в панел, в който експертите се обединиха около мнението, че ЯЦБ трябва да направи инфлационната цел дългосрочна, отколкото такава, която бързо трябва да бъде изпълнена, за да може банката по-гъвкаво да покачва лихвите.

Вакатабе, ярък привърженик на агресивното парично разхлабване, каза, че смекчаването на инфлационната цел рискува превръщането на целта на ЯЦБ в твърде неясна. "Това може да подкопае прозрачността на паричната политика и нейната ефективност. Това се отнася не само към дефлацията, но и към инфлацията", посочи той.

Той бе категоричен, че няма "абсолютно никаква промяна" в поетия ангажимент от банката за поддържането на ултраразхлабената парична политика.

Вакатабе, чийто мандат като заместник-управител на ведомството изтича през март, каза, че нарастващ брой компании покачват цените си и стават по-склонни да увеличават заплатите. Има обаче несигурност дали такива промени в ценовите перспективи ще са устойчиви и дали ще помогнат на Япония да достигне целта си за инфлацията по устойчив начин.

"Има низходящи и възходящи рискове за ценовите перспективи. Низходящите рискове остават сравнително силни, затова не трябва да се отпускаме", предупреди Вакатабе.

През миналия декември базовата инфлация в Япония достигна 4% на годишна база, нараствайки с двойно по-бърз темп от целта и поддържайки живи пазарните спекулации, че скоро централната банка ще сложи край на паричните стимули. Тогава ведомството изненадващо увеличи тавана за целевата доходност по 10-годишните ДКЦ от 0,25% до 0,5%.

Според заместник-управителя обаче това увеличение значително намалява стимулиращия ефект на паричната политика. "Не трябва да подкопаваме ефекта от стимулите с промени в политиката. Трябва да бъдем много, много внимателни", когато се взима решение дали да има последващи промени в тавана за доходността, добави централният банкер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:23 | 02.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още