IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промишленото производство в Япония продължи низходящата си серия през декември

Показателят все още е под предпандемичните си нива от декември 2019 г.

11:22 | 31.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Промишленото производство в Япония се сви отново през декември, слагайки край на слабо тримесечие за производствения сектор на страната, докато вниманието на централните банки бе съсредоточено върху подобреното потребление и нетната търговия, спомагащи възстановяването на икономиката, съобщава Bloomberg.

Промишленото производство се е свило с 0,1% на месечна база през декември и с 2,8% на годишна, за което са натежали бойлерите и измервателните съоръжения, сочат данните на японското министерство на индустрията. Икономистите бяха в очакване на спад от 1%,

През третото тримесечие показателят е записал понижение от 3,1% спрямо предходния тримесечен период, като това е било най-големият спад от началото на пандемията насам - резултат, който вероятно ще натежи на икономиката в края на годината.

Въпреки че данните са по-добри от прогнозите, промишленото производство продължава да е под предпандемичните си нива от декември 2019 г. Тази слабост може да бъде използвана от Японската централна банка (ЯЦБ) като оправдание да се продължи с паричните стимули в подкрепа на икономиката.

"Като се има предвид, че пазарът на труда все още не се е върнал на предпандемичните нива, днешните резултати за производството няма да променят съществуващия аргумент на ЯЦБ, че ще продължи със сегашната си парична политика", смята Харуми Тагучи, главен икономист на S&P Global Market Intelligence.

Сред опасенията за Япония и централната банка на страната е световното икономическо забавяне, предизвикано от агресивното парично затягане. Международни финансови организации все повече предупреждават за риска от забавяне, като директорът на Международния валутен фонд (МВФ) прогнозира, че една трета от икономиката на света ще изпадне в рецесия тази година.

Забавяне на търсенето в Китай също е източник на притеснения. През декември износът към Пекин намаля за пръв път от седем месеца насам, след като бързото прекратяване на политиката за нулев брой новозаразени с коронавирус доведе до рязък ръст в положителните случаи.

Недостигът на чипове също продължава да е низходящ риск за японския автомобилен сектор.

Отделен доклад показа във вторник, че продажбите на дребно в Япония са нараснали с 1,4% през декември спрямо ноември. Въпреки инфлацията, която достигна над 40-годишен връх, данните показват, че потреблението остава устойчиво до известна степен.

Същия ден стана ясно, че съотношението между наличните работни места и работниците за тях е останало на ниво от 1,35 пункта, или на всеки 100 души, търсещи работи, е имало 135 свободни позиции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:23 | 31.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още