IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японската централна банка потуши пазарните спекулации, запази лихвата без промяна

Инфлацията в Япония няма да остане стабилно над целта за 2% в следващите години, показват новите прогнози на ведомството

11:14 | 18.01.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Японската централна банка (ЯЦБ) потуши пазарните спекулации за промяна в паричната политика, като за пореден път защити позицията си за необходимостта от парични стимули, предизвиквайки спадове в стойността на японската йена и в доходността по държавните облигации, съобщава Bloomberg.

Ведомството на Харухико Курода остави паричната си политика без промяна в сряда и запази основната си лихва отрицателна на ниво от минус 0,1%, а целевата доходност по 10-годишните държавни ценни книжа (ДКЦ) – около нулата, става ясно от съобщение на сайта на банката.

Регулаторът посочи, че ще продължи купуването на облигации и ще увеличава покупките на гъвкава база, ако е необходимо – ход, с който изпрати ясен сигнал, че за момента запазва намеренията си за контролиране на доходността.

Обновените прогнози на ведомството показаха, че то все още не вижда инфлацията в страната да остане стабилно над целевите 2% в следващите години, с което оправда необходимостта от парични стимули.

След публикуването на изявлението японската йена поевтиня с 2%, но към 10:40 ч. българско време тя поскъпва с 1,3%, като един щатски долар се разменя срещу 129,79 йени. Доходността по 10-годишните ДКЦ достигна 0,4%.

„Това означава, че има по-голям шанс ЯЦБ да прехвърли рамките на сегашната си политика на следващото ръководство, отколкото да я промени под управлението на Курода", обясни Хидео Кумано, изпълнителен икономист в изследователския институт Dai-Ichi Life. "Март е период за корпоративни отчети и ЯЦБ не би искала да разклаща лодката и да предизвика объркване тогава". По думите ми обаче Курода може да сигнализира за промяна в паричната политика по време на своята конференция по-късно в сряда.

Предстои през април Курода да се оттегли от поста си, като сред пазарите има спекулации, че след това ЯЦБ ще се задвижи в посока нормализиране на паричната политика.

Въпреки че 42 от 43 икономисти в анкета на Bloomberg очакваха банката да запази параметрите по паричната политика непроменени, много посочиха, че не може да се изключи и възможността от някакви действия. Причина за колебанието бе предколедната изненада на ЯЦБ от миналия месец, когато на 20 декември регулаторът изненада пазарите и увеличи тавана за доходността по 10-годишните държавни ценни книжа (ДКЦ) до 0,5%.

"Изненадващият ход от миналия месец означава, че ЯЦБ вероятно е трябвало да погледне въздействито си към момента", коментира Харуми Тагучи, главен икономист в S&P Global Market Intelligence. "Кривата на доходността не се е движила съвсем по начина, по който ЯЦБ вероятно е искала, но ако сега банката се бе раздвижила отново, със сигурност щеше да изглежда, сякаш реагира на пазарния натиск, а това ще затрудни значително контролирането на доходността".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:14 | 18.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още