IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЯЦБ: Все повече фирми планират да повишат заплатите

Потокът от туристи подкрепи потреблението в сектора на услугите, посочи регулаторът в своя оптимистичен тримесечен доклад за състоянието на икономиката

11:47 | 12.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Японската централна банка (ЯЦБ) представи по-оптимистични възгледи за състоянието на икономиката на страната в четвъртък, добавяйки, че все повече фирми планират да повишат заплатите, което подсилва убеждението на регулатора, че е на път да постигне целта си за устойчива инфлация от 2%, съобщи Ройтерс.

Възстановяването на посещенията от чужбина, задвижено от отварянето на границите на Япония и поевтинялата йена, подкрепи потреблението на услуги, посочи още регулаторът в своя доклад, анализиращ икономиките на деветте региона на страната.

В своя тримесечен доклад ЯЦБ завиши своите икономически оценки за четири от деветте региона, докато за останалите пет ги остави без промяна.

Изглежда, че някои фирми изпитват затруднения в покачването на заплатите, тъй като поскъпващите горива и суровини свиват печалбата, става ясно от документа. „Но има много случаи, в които компаниите увеличават бонусите за зимата или планират да увеличат заплатите“, за да се справят със затегнатия пазар на труда и да компенсират служителите за поскъпналата издръжка на живот.

Но едва преди ден Fast Retailing - собственикът на бранда за дрехи Uniqlo, обяви, че ще увеличи годишното заплащане на служителите си на пълно работно време в Япония с 40%, опитвайки се да задържи и мотивира екипа, докато страната е изправена пред най-бързата инфлация от десетилетия. Най-големият търговец на дребно в Азия и доставчик на бърза мода се присъединява към други местни компании като Nippon Life Insurance и Suntory Holdings, които увеличават заплащанията, след като потребителските цени в Токио задминаха прогнозите, удряйки 4% за пръв път от 1982 г. Средното заплащане в Япония е на най-ниското ниво от страните в Г-7, а третата по големина икономика в света е в застой от десетилетия.

Докладът ще е сред факторите, които ЯЦБ ще вземе предвид, когато представи новите си прогнози за икономиката и инфлацията на следващото си заседание на 17-18 януари.

Управителят на ЯЦБ Харухико Курода многократно е заявявал, че ръстът на цените трябва да е придружен от този на заплатите, за да може инфлацията устойчиво да достигне целта за 2%, която ще позволи на банката постепенно да премахне стимулите.

"Увеличихме основната заплата миналата есен и може допълнително да я увеличим тази година на фона на скорошното покачване на цените и подобрените ни печалби", посочват в доклада от супермаркет в Йокохама - град, разположен южно от Токио.

Стабилният поток от туристи от Европа, САЩ и южноазиатските страни повишава потреблението на услуги в региона Кансай в Западна Япония, обясни Хирохиде Когучи, управител на клона на ЯЦБ в Осака, Кансай, Япония.

"Безмитните продажби се върнаха до 70% от нивата, засичани преди пандемията от коронавирус. Ако трендът продължи, това ще подкрепи не само Кансай, но и цялата японска икономика", каза той по време на пресконференция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:47 | 12.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още